Robert Downey Jr. majdnem Doctor Doom lett a Marvelnél

Christopher Nolan "az egyik legfontosabb casting döntésnek" nevezte Robert Downey Jr. Vasember szerepét, de a színész eredetileg majdnem egy másik Marvel-karaktert, Doctor Doomot alakította volna – számolt be róla az Independent.

A Marvel Studios elnöke, Kevin Feige szerint Downey "bizonyos értelemben a sablonja volt annak, amivé később az MCU produkciói váltak", míg az első két Vasember-film rendezője, Jon Favreau úgy vélekedett, hogy Downey "a kirakós darab, ami az egész franchise-t működőképessé tette" . Feige és Favreau az első Vasember-film 15 éves évfordulója alkalmából emlékeztek vissza a film készülésének körülményeire, és ekkor merült fel, hogy Downey Jr. nem először került kapcsolatba a Marvellel .

Favreau felidézte, hogy már korábban is találkoztak Downey-val, ami egy másik projekt, valószínűleg a Doktor Doom szerepe kapcsán történhetett . Downey a 2005-ös Fantasztikus négyes című filmben lett volna Doctor Doom, de végül a szerepet Julian McMahon kapta meg, míg a főszereplők Ioan Gruffud, Jessica Alba, Michael Chiklis és Chris Evans voltak .

Chris Evans esete azt mutatja, hogy a Fantasztikus négyes-ben való szereplés nem zárta ki a lehetőséget, hogy később más Marvel-karaktert alakítson, hiszen ő 2005-ben Fáklya karakterét játszotta, majd 2011-ben Amerika Kapitányként tért vissza a stúdióhoz .

Favreau, aki az MCU-ban Happy Hogan szerepében is megjelent, így emlékezett vissza az első Vasember-megbeszélésre Robert Downey Jr.-al: "Leültem a sráccal, és rögtön mondtam, hogy 'megvan a szikra a szemében, készen áll'. Amint megkapta a szerepet, az életem sokkal könnyebb lett" .