Új-Zélandon partra vetődött a világ egyik legritkább cetfaja

Új-Zéland partjainál egy rendkívül ritka cetfaj, az ásófogú csőröscet egy példányát mosta partra az óceán, amelyet a tudósok most először boncolhatnak fel.

Az 1800-as évek óta mindössze hat példányt sikerült azonosítani ebből a fajból, amelynek egy újabb példányát találták meg a Déli-szigeten, Dunedin közelében, az Otago parton július 4-én. Az öt méter hosszú emlős tetemét, amely a helyi természetvédelmi hivatal szerint egy ásófogú csőröscet (Mesoplodon traversii) lehet, egyelőre egy hűtőházban tárolják.

Gabe Davies, a DOC illetékese kiemelte a felfedezés jelentőségét, és elmondta, hogy a tudósoknak most nyílik lehetőségük először felboncolni egy példányt ebből a ritka fajból. A következő lépésekről a helyi őslakosokkal együttműködve fognak dönteni, figyelembe véve a felfedezés nemzetközi jelentőségét is.

A példányból vett DNS-minta segítségével a genetikai elemzés több hetet vehet igénybe, de csak ennek az eredményével lehet majd véglegesen megerősíteni, hogy az állat mely fajhoz tartozik. Korábban, 2010-ben egy nőstény ásófogú csőröscetet és borját sodorta partra a víz Új-Zélandon, és szintén DNS-vizsgálattal sikerült azonosítani őket, mint a ritka fajhoz tartozó példányokat. A kutatók korábban csak csonttöredékek alapján ismerték az állatot.

(Kiemelt kép forrása: Új-Zélandi Természetvédelmi Hivatal/ Department of Conservation)