Mogadishuban robbantás történt az Eb-döntő közvetítése alatt

Öt ember életét vesztette vasárnap este Mogadishuban, amikor egy autóba rejtett pokolgép robbant fel egy kávézó előtt, ahol éppen a labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjét közvetítették.

A helyi média beszámolója szerint a robbanás következtében mintegy húsz ember sérült meg. Abdifitah Aden Hassan őrnagy, a rendőrség szóvivője a SONNA állami hírügynökségnek nyilatkozva erősítette meg az áldozatok és sérültek számát. Az interneten megjelent képek hatalmas tűzgolyót és füstfelhőket ábrázoltak, amint az éjszakai égboltra emelkedtek a robbanás után.

A helyszínre érkező tűzoltók, rendőrök és mentők azonnal megkezdték a mentési és kiürítési munkálatokat. Az AFP francia hírügynökség helyi munkatársa szerint a rendőrség lezárta a területet, amely az elnöki palotaegyüttes közelében található.

Az al-Shabaab, egy az al-Kaida terrorszervezethez kötődő dzsihadista csoport, a múltban már többször hajtott végre hasonló támadásokat Mogadishuban és Szomália más részein. Csak a múlt szombaton öt rab, akiket a radikális iszlám csoport harcosainak tartottak, vesztette életét egy tűzpárbajban, miközben megpróbáltak megszökni a mogadishui központi börtönből. A börtönhatóságok jelentése szerint a szökési kísérlet során három őr is meghalt, és további 18 megsebesült.

Bár az Afrikai Unió szomáliai missziójának (AMISOM) egyik fő támogatója, Kenya 2011-ben kiűzte az al-Shabaabot Mogadishuból, a csoport még mindig jelentős vidéki területeket tart ellenőrzése alatt, és rendszeresen végrehajt támadásokat a fővárosban. Az AFP jelentése szerint az al-Shabaab fenyegetése továbbra is komoly kihívást jelent a régió biztonságára nézve.