Oroszország Észak-Koreától veszi az almát

Oroszország megállapodást kötött a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal az észak-koreai alma importjáról, amit az orosz hatóságok jelentettek be. A két ország kölcsönös együttműködése keretében Észak-Korea haszonállatokat és tejtermékeket vásárolna Oroszországtól. Okszana Lut orosz mezőgazdasági miniszter korábban arról számolt be, hogy a fagyok következtében az idén csak 1,5 millió tonna almára lehet számítani az előzőleg várt 1,8 millió tonna helyett, ezért a hiányt baráti országokból kívánják pótolni.

Az ukrajnai háború kitörése óta Oroszország és Észak-Korea kapcsolata jelentősen erősödött. Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti találkozók száma megnövekedett. Észak-Korea rendelkezik a világ egyik legnagyobb tüzérségi lövedék- és rakétaraktárával, amelyek kompatibilisek a szovjet fegyverekkel, amelyeket az oroszok is használnak.

Az amerikai hírszerzés információi szerint az oroszok már január óta használják az észak-koreai rakétákat Ukrajnában. Tavaly augusztus óta Észak-Koreából származó lőszerekkel fokozták az Ukrajna elleni támadásaikat. Oroszország a diplomáciai fronton is támogatja a kommunista diktatúrát, hiszen idén márciusban megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának azt a határozatát, amely meghosszabbította volna az Észak-Korea elleni szankciók végrehajtását felügyelő ENSZ-szakértők csoportjának mandátumát.