Brit hírszerzés: Orosz gazdasági nehézségek és Ukrajnának nyújtott litván segítség

A brit védelmi minisztérium napi ukrajnai háborús hírszerzési jelentése szerint az orosz vezetésnek olyan gazdasági intézkedéseket kell meghoznia, amelyek jelentős hatással lesznek a lakosságra, miközben Ukrajna külső támogatást kap az energiaellátás biztosításához.

A brit hírszerzés jelentése három fő pontban összegezte az orosz gazdasági helyzetet:

  • Az orosz kormány 2024. július 1-jétől 11,2 százalékos gázáremelést tervez bevezetni, amelynek célja a belföldi költségvetési bevétel növelése, kárpótlásként az európai gázpiaci veszteségekért. A Gazprom, amely Oroszországban gyakorlatilag monopolhelyzetben van, 2023-ban rekord mértékű, 629 millió rubel (körülbelül 6,9 milliárd dollár) nettó veszteséget szenvedett el.
  • A gázárak emelését az orosz kormány rendelte el, nem pedig a Gazprom, és ez az intézkedés nem érinti a Novatek nevű vállalatot, amelynek kisebb a piaci részesedése.
  • Az oroszországi infláció magas marad, 2024 második felében is várhatóan 4 százalék körül lesz. Ez részben a gázárak emelkedésének, részben pedig más, a háború miatt növekvő állami kiadásoknak köszönhető. Az orosz háztartások gázra fordított kiadásai a háború kezdete óta 34 százalékkal nőttek, és jövőre további 8,2 százalékos áremelkedés várható.

Ezzel párhuzamosan, Litvánia jelentős segítséget nyújt Ukrajnának az ország energiaellátásának biztosításában. Az Ignitis litván állami energiaszolgáltató bejelentette, hogy egy használaton kívüli hőerőművet fog lebontani, amelynek berendezéseit teljes egészében átadja Ukrajnának. Ez a gesztus egy 50 millió eurós (19,5 milliárd forint) támogatási program részeként valósul meg, amelyben négy litván állami energetikai cég vesz részt. A szovjet időkben épült vilniusi hőerőmű, amely 360 megawatt áram és 603 megawatt hőtermelésre képes volt, kilenc éve került üzemen kívül, de berendezéseit működőképes állapotban tartották. Az orosz támadások miatt Ukrajna energetikai infrastruktúrája fokozott veszélynek van kitéve, így a litván segítség különösen időszerű.