Az EU vezetőinek bojkottja nem aggasztja Orbán politikai igazgatóját

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója nem lát drámai helyzetet abban, hogy az Európai Unió vezetői bojkottálják a magyar elnökség tanácskozásait, és nem tekinti jelentős problémának, ha csupán államtitkárok érkeznek az uniós dossziék megbeszéléseire.

Az Európai Unió vezetői Orbán Viktor oroszországi látogatásának tiltakozásaként tervezik bojkottálni a magyar elnökség külpolitikai csúcstalálkozóját, amely augusztusban kerül megrendezésre. A Politico szerint már az is figyelemre méltó volt, hogy a magyar kormány által szervezett első iparpolitikai tanácskozásra mindössze hét tagállami miniszter érkezett Budapestre, és egyetlen uniós biztos sem vett részt az eseményen. Az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer hivatalosan is bejelentette, hogy a testület csak alacsonyabb szinten képviselteti magát a magyar elnökség által szervezett informális tanácskozásokon, vagyis az uniós biztosok helyett csak más tisztségviselőket küldenek a találkozókra. Orbán Balázs azonban a Mandinernek nyilatkozva kijelentette, hogy ez nem okoz gondot: „Húha! Szögezzük le: Magyarországot nem lehet elhallgattatni. Sőt, Magyarország hangját mindenütt hallják a világon. Ezzel tehát ismét kár próbálkozni. Abban sem érzek nagy drámát, ha miniszter helyett államtitkár érkezik egy közlekedési témájú uniós dosszié megtárgyalására, az ügymenet így is megy tovább”.

Orbán Balázs elismeri, hogy a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége keretében tárgyalt Moszkvában, ellentétben azzal, amit korábban állított. „Nem holmi felkérésre vágtunk bele a kezdeményezésbe – ahogy arra már utaltam. Ami a soros elnökséget illeti, annak keretében egyrészt folyamatban lévő ügyek, dossziék menedzselése zajlik, ez a technikai rész, ugyanakkor saját politikai kezdeményezéseket is tehetünk. És bizony mi élünk is ezzel a lehetőséggel, jogunk van megpróbálni, még ha benne is van a pakliban az elutasítás. Hangsúlyozom, az ajtók mindenütt azonnal megnyíltak a magyar miniszterelnök előtt, aki így minden fontos információt be tudott gyűjteni, az erről szóló jelentést pedig az EU-tagországokhoz és az uniós intézményvezetőkhöz is eljuttatunk”. A biztosi kollégium pedig nem fog Budapestre utazni, ami a magyar elnökséget indító eseményekkel, különösen Orbán Viktor előzetes egyeztetés nélküli moszkvai látogatásával indokolható.

Orbán Viktor pár nappal a magyar elnökség kezdete után több nemzetközi útra is elindult, többek között Ukrajnába, majd Oroszországba, a Türk államok hegyi-karabahi ülésére és Kínába látogatott. Az utakról több alkalommal posztolt képeket az elnökségi logóval, és Moszkvában Vlagyimir Putyin arról beszélt a találkozójuk utáni sajtótájékoztatójukon, hogy szerinte Orbán az uniós elnökség képviseletében járt ott, amit a magyar kormányfő nem cáfolt helyben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a „békemisszióval” kapcsolatos nyilatkozataiban összemosva a magyar uniós elnökséget és a békemissziót, úgy fogalmazott: „vége a magyar uniós elnökség első hetének, ennek során mindenki számára bebizonyosodhatott, hogy ez egy békemisszió lesz a következő hat hónapban”. Az Európai Bizottság most arra kérte biztosait, hogy az EU Tanácsának magyar elnöksége alatt ne vegyenek részt informális miniszteri találkozókon, és helyettük csak magas rangú köztisztviselőket küldenek Magyarországra.