Blöff és provokáció – így látja Orbán kijivi és moszkvai békemisszióját egy ukrán kutató

Dmitro Tuzsanszkij, az ungvári ICES igazgatója szerint meglepő volt Orbán Viktor kijivi és moszkvai látogatása, amelyet a magyar kormányfő a NATO-csúcs és egy amerikai látogatás követett. Tuzsanszkij a magyar-ukrán kapcsolatok és a kisebbségi jogok szakértőjeként értékeli az eseményeket.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő többször is meghívta Orbán Viktort Ukrajnába, és a magyar kormányfő látogatását a kapcsolatok normalizálásának eszközeként látták Kijivben. Tuzsanszkij szerint nem volt váratlan a látogatás, hiszen az EU-csúcson történt 50 milliárd eurós támogatás jóváhagyása után már tárgyalások folynak Budapest és Kijiv között.

Orbán Viktor látogatása Kijivben különleges volt, mivel nem látogatott meg olyan helyszíneket, ahol az újjáépítés magyar részvétellel zajlik. Tuzsanszkij szerint ez politikai megfontolásból történt, mivel Orbán már tudta, hogy hamarosan Moszkvába utazik.

A magyar kormányfő kijivi látogatása után Moszkvába és Pekingbe is ellátogatott, majd részt vett a NATO-csúcson és találkozott Donald Trump volt amerikai elnökkel, aki két nappal később egy pennsylvaniai választási gyűlésen merénylet áldozata lett. Tuzsanszkij szerint Orbán ezzel próbálta magát közvetítőként feltüntetni, ami a kutató szerint blöff és provokáció.

Az ukrán-magyar kapcsolatok 2017 óta válságban vannak az új oktatási törvény miatt. Tuzsanszkij szerint azonban az új kétoldalú megállapodás áttörést jelenthet, ha mindkét félben megvan a jó szándék és a képesség a végrehajtásra.

Sándor Fegyir nagyköveti kinevezése még mindig várat magára, és Tuzsanszkij szerint a bürokratikus akadályok már nem állnak fenn, de a kinevezés mégis problematikusnak tűnik.

Tuzsanszkij úgy véli, hogy Orbán Ukrajnát geopolitikai alkudozáshoz használja fel, és az ukrajnai magyar kisebbség szenved a legtöbbet a magyar vezető taktikájától. Az ukrán-magyar kapcsolatok normalizálódása érdekében az EU-nak komolyabban kellene támogatnia Ukrajnát a kisebbségi jogi szabályozás és infrastruktúra reformjában.

Az ukrán-magyar kapcsolatok javulása érdekében fontos lenne a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesítése és a multietnicitás pozitív értékelése. Tuzsanszkij szerint Ukrajnának segítségre van szüksége a kisebbségi jogok európai diskurzusának megértésében, és az EU-nak aktívabb szerepet kellene vállalnia ebben a folyamatban.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt Orbán Viktor békemissziójáról, amelyet a nemzetközi sajtóban sok kritika ért. A politikai igazgató szerint a békemissziót kritizálók háborúpártiak, és a békéhez kommunikációra van szükség. Orbán Viktor szerepét kiemelve, Orbán Balázs azt mondta, a miniszterelnök „az európai politika doyenje”, aki „számos olyan ajtót kinyit, amely mások számára sosem nyílna ki”.

Makai József