Orbán Viktor levele az uniós vezetőknek és a Kreml reakciója

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov elmondása szerint nem ismerik Orbán Viktor miniszterelnöknek az uniós vezetőknek írt levelének pontos tartalmát, bár tisztában vannak a miniszterelnök általános megközelítéseivel az ukrajnai helyzet rendezésével kapcsolatban.

Dmitrij Peszkov szerint a Kreml nem tudja, miről esik szó az Európai Unión belüli belső levelezésben, és nem ismerik Orbán Viktor miniszterelnöknek az uniós vezetőknek írt levelének pontos tartalmát. A miniszterelnök a moszkvai látogatás során kifejtette a főbb paramétereket, de a levél részletei nem állnak a Kreml rendelkezésére. Peszkov hozzátette, hogy a korábbi adatszivárgások ellenére sem tudják, mit írt pontosan Orbán az uniós vezetőknek.

A Szisztema oknyomozó projekt által megszerzett dokumentumok szerint Orbán Viktor a levélben beszámolt a moszkvai látogatás részleteiről. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nem az egész EU nevében beszélt, csupán a hadviselő felek álláspontját akarta megismerni. A levélben főként Vlagyimir Putyin orosz elnök álláspontját részletezte, aki szerint az idő nem Ukrajnának dolgozik, és meglepődött Zelenszkij ideiglenes tűzszünet elutasításán.

Orbán Viktor a levélben kitért arra is, hogy Putyin milyen véleményt alkotott két dokumentumról. Az egyik egy Törökországban aláíratni kívánt dokumentum volt, amely Ukrajna állandó semlegességéről és biztonságáról szólt volna, és amelyhez Putyin még mindig ragaszkodik. A másik, a „Kína-Brazília béketerv”, amelyről keveset tudni, az oroszok részéről még megfontolás alatt áll.

A levél szerint Putyin nem válaszolt arra, hogy viszonyul Zelenszkij béketervéhez. Orbán Viktor véleménye szerint Európának önállóan kell kezdeményeznie az ügyben, és meg kell állítania a folyamatot, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államokban mindenki a választási kampánnyal van elfoglalva.

A magyar kormányfő békemissziónak nevezett ámokfutása keretében a hónap eleje óta Kijevben Volodimir Zelenszkijjel, Moszkvában Vlagyimir Putyinnal, Pekingben Hszi Csin-pinggel és az Egyesült Államokban Donald Trumppal is tárgyalt. A múlt héten a Szisztema oknyomozó projekt által egy uniós diplomatától megszerzett levélre hivatkozva a Nasztojascseje Vremja azt írta, Orbán Viktor egy Charles Michelnek, az Európai Tanács vezetőjének írt levelében számolt be Putyin háborúval kapcsolatos álláspontjáról.

A Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölti cím várományosa ellen elkövetett merénylettel kapcsolatban Peszkov közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tervez kapcsolatba lépni a politikussal. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy Putyin biztonságát a más országok vezetői elleni merényletektől függetlenül megerősítették, figyelembe véve a nemzetközi feszültség általános növekedését.