Feldarabolt nők holttestére bukkantak egy kenyai szeméttelepen

Nyolc nő zacskókba rejtett, feldarabolt holttestére bukkantak Nairobi egyik nyomornegyedében található szeméttelepen, ami erőszakos szekták, sorozatgyilkosok és gonosz szándékú orvosok felbukkanásának lehetőségét veti fel a kenyai rendőrség nyomozása során.

Douglas Kanja, a megbízott országos rendőrfőkapitány vasárnap sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy pénteken hat, majd szombaton további két női holttestet találtak, akik 18-30 év közötti korosztályba tartoztak. A nyomozás kezdeti szakaszában már kiderült, hogy az áldozatokat egyazon módszerrel ölték meg. A hatóságok őrizetbe vettek egy 33 éves férfit, Collins Jumais-t, aki bevallotta 42 nő meggyilkolását, és a nyomozók szerint „olyan pszichopata sorozatgyilkossal van dolgunk, aki egyáltalán nem tiszteli az emberi életet.”

A helyi közösség mélyen megrendült az események hatására, és vasárnap a rendőrség könnygázzal oszlatta fel a dühödt tömeget. A közösségi médiában terjedő vélemények szerint a gyilkosságok célzottan nők ellen irányulnak. A gyilkosságsorozat különösen megrázta az ott élőket, és élesen kritizálták a rendőröket, mivel a szeméttelep mellett egy rendőrörs található.

A kenyai rendőrséget felügyelő független hatóság, az IPOA bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak annak érdekében, hogy kiderítsék, lehetséges-e a rendőrség érintettsége a gyilkosságokban. A hatóság szerint a holttesteken kínzás és csonkítás nyomai láthatók. Az IPOA azt is vizsgálja, hogy a kormány adóreformja elleni júniusi tüntetéseken törvénytelenül őrizetbe vett vagy elrabolt személyek ügyében történt-e valamilyen jogellenes cselekmény.

Kenyában nem ez az első eset, hogy tömegsírra bukkannak. Tavaly egy tömegsírban több száz ember maradványait fedezték fel, akiket egy világvégét hirdető szekta vezetője éheztetett halálra, vagy más módon végeztek ki. Paul Nthenge Mackenzie, a szekta vezetője többek között terrorizmus, gyilkosság, kegyetlen bánásmód, gyermekkínzás és egyéb bűncselekmények miatt áll bíróság előtt. A boncolási eredmények szerint több áldozatot megfojtottak vagy agyonvertek. A sorozatgyilkosságot 2022-ben kezdte, utolsó áldozatával idén július 11-én végzett, a gyanúsítottat vasárnap fogták el, amikor éppen az Eb-döntőt nézte egy bárban. A férfi első áldozata saját felesége volt, akit megfojtott, feldarabolt, majd a testrészeit a szeméttelepre vitte. Későbbi áldozataival is hasonlóképpen végzett, lakásán megtalálták az darabolásokhoz használt bozótvágókést.

A kenyai rendőrség hétfőn lezárta a szeméttelepet, ahol a bomlásban lévő, megcsonkított holttestekre leltek. A hatóságok szerint a jellemzően 18 és 30 év közötti áldozatokat ugyanazzal a módszerrel ölhették meg. A gyanúsított házában több bizonyítékot is találtak, köztük 10 telefont, egy laptopot, személyi igazolványokat és női ruhákat, valamint ipari gumikesztyűket és ragasztószalagot, amelyeket az áldozatok feldarabolásához használhatott. Miután megvizsgálták az egyik áldozat mobilját, kiderült, hogy pénzt utaltak róla a meggyilkolt nő eltűnésének napján. A CBS News szerint lenyomozták a férfi telefonjának jelét, így tudták elkapni a bárban meccset néző gyilkost.

Kenyában korábban a kormányzat adóemelési kísérlete miatt alakultak ki súlyos zavargások, a tüntetők Nairobi-ban megtámadták a parlamentet és William Ruto elnök lemondását követelték. A rendőrség könnygáz, vízágyú és éles lőszer bevetésével verte le zavargásokat, aminek legalább öt halottja volt.