Németországban őrizetbe vették a Hezbollah egy tagját

Németországban őrizetbe vettek egy libanoni férfit, aki a Hezbollah szervezet tagjaként harci drónokhoz készített alkatrészeket, amelyeket állítólag Izrael elleni támadásokhoz használtak fel.

A német szövetségi ügyészség közleménye szerint a gyanúsított, Fadel Z. vasárnap került őrizetbe Salzgitterben, Németország északi részén. A férfi ellen azzal a váddal indult eljárás, hogy 2016-ban csatlakozott a Hezbollahhoz, és idén kezdett el Németországban hajtóműveket gyártani a szervezet számára, amelyeket katonai drónokban használtak fel.

Az ügyészség szerint a gyártott alkatrészeket Libanonba szállították, ahol a Hezbollah Izrael elleni terrortámadásokhoz használta őket. Fadel Z.-t hétfőn állították bíróság elé, és az esetleges vádemelésig elrendelték az őrizetben tartását.

A Hezbollah, amely síita iszlamista politikai ideológiát követ, a legtöbb nyugati országban régóta terrorszervezetnek számít. Németország azonban hosszú ideig csak a szervezet katonai szárnyát ismerte el ilyen minősítés alatt. 2020 áprilisától azonban Németország is teljes egészében terrorszervezetként kezeli a libanoni csoportot.