Németország nem szállít vadászgépeket Ukrajnának

A német kormány hétfőn ismételten bejelentette, hogy nem rendelkezik F-16-os vadászrepülőgépekkel, és nem tervez más típusú vadászgépeket sem átadni Ukrajnának.

A német kormányzat elutasította az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének, Friedrich Merznek a követelését, miszerint Németország vadászrepülőgépeket adjon át Kijevnek. Steffen Hebestreit kormányszóvivő kifejtette, hogy bár Ukrajnának a nyáron meg kellene kapnia nyugati partnereitől néhány F-16-os repülőgépet, Németország nem rendelkezik ilyen típusú gépekkel. Hebestreit hangsúlyozta, hogy "nincs értelme különböző típusú vadászgépeket átadni Ukrajnának", mivel a kezelésük eltérő és hosszú kiképzést igényel.

Merz a német ARD televíziónak adott vasárnapi interjújában hívta fel a figyelmet arra, hogy Ukrajnának sürgősen szüksége van vadászgépekre az orosz rakétatámadások elleni védekezéshez, amelyek az infrastruktúrát, az áram- és vízellátást, valamint a kórházakat célozzák. A CDU elnöke szerint a földi légvédelmi rendszerek önmagukban nem elegendőek a védelemhez, és emlékeztetett arra, hogy több nyugati ország már döntött a vadászrepülőgépek szállításáról Ukrajnának.

Az ukrán vezetés már régóta kéri nyugati szövetségeseitől az F-16-os vadászgépek szállítását. Dánia, Norvégia és Hollandia már ígéretet tett a gépek átadására, összesen 49 darabot. Az első F-16-osok Hollandiából és Dániából már megkezdték az átadást Ukrajnának.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a washingtoni NATO-csúcstalálkozón fejezte ki reményét, hogy az első F-16-osok még a nyáron megérkezhetnek országába. Zelenszkij szerint Ukrajnának legalább 128 harci repülőgépre lenne szüksége.

A német légierő jelenleg F-35-ös, Eurofighter Typhoon és Panavia Tornado típusú vadászgépekkel rendelkezik, amelyek kezelésére az ukrán pilóták nem kaptak kiképzést, így a német kormány szerint nem lenne értelme ilyen típusú gépeket átadni.