A mohácsi csata tömegsírjainak rejtélye

A mohácsi csata helyszínén található tömegsírok feltárása során kiderült, hogy a csata után mintegy kétezer foglyot végeztek ki kegyetlenül szablyavágásokkal. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatása során feltárt IV. tömegsírban a maradványok kaotikus elrendeződése is arra utal, hogy a kivégzések után a holttesteket rendezetlenül helyezték el a sírokban.

A 2024 júniusában megkezdett ásatások során a kutatók a IV. tömegsírban talált emberi maradványokon számos, éles szablyával ejtett sebet azonosítottak. Pálfi György, a SZTE Embertani Tanszékének vezetője szerint a kivégzők a fejre és nyakra mért csapásokkal, gyakran hátulról vagy oldalról, több foglyot is egyszerre öltek meg. A sebek jellege alapján úgy tűnik, nem a lefejezés volt a cél, hanem az áldozatok gyors halála.

A kutatók feltételezése szerint a kivégzettek legalább felénél a nyaki ütőér is sérült, ami több ezer liter vér kiáramlását eredményezhette. A vérfolyam és a halottak sokasága a tömegsírok létesítésének módját is befolyásolhatta. Az első áldozatokat valószínűleg rendetlenül helyezték el a sírokban, míg a későbbi temetések során már rendezettebben jártak el.

A tömegsírokban főként fiatal férfiak maradványait találták meg, de előkerültek gyermek és női csontvázak is. A gyerekek apródként vagy lovászfiúként, a nők pedig valószínűleg a táborban láthattak el különböző feladatokat. A kutatók a stronciumizotóp-arányok vizsgálatával tervezik megállapítani az elhunytak születési régióját, amely a fogak és csontok elemzésével lehetséges.

A mohácsi csata 500. évfordulójára tervezett kiállításon a kutatók arcrekonstrukció segítségével mutatják majd be, hogyan nézhettek ki a csatában részt vevő katonák. A feltárás után a csontokat a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen épülő kápolna kriptájában helyezik majd el méltó nyugalomra.

A feltárást a pécsi Janus Pannonius Múzeum régészeti osztályának vezetője, Neményi Réka irányítja, Pálfi György mellett munkatársai és PhD-hallgatói is részt vesznek a munkálatokban. A jelenlegi ismeretek szerint összesen öt tömegsír található a sátorhelyi emlékhelynél.