Michael Wai-Man Chan: A triádok második számú főnökétől a filmvászonig

Michael Wai-Man Chan, a kilencvenes évek hongkongi filmiparának ikonikus alakja, aki Bruce Lee és Jackie Chan oldalán is szerepelt, valójában a valóságban is alvilági vezető volt a színészi karrierje előtt.

Chan, aki eredetileg Chan Y. Man néven született 1943-ban Kína Guangdong tartományában, szegény körülmények között nőtt fel Hongkongban, és már fiatalon csatlakozott egy ifjúsági bandához, ahol elsajátította a harcművészeteket. Ez a tudás később mind a bűnözői, mind a filmes karrierjében hasznosnak bizonyult.

16 éves korában abbahagyta az iskolát, és egy évvel később már javítótisztként dolgozott egy hongkongi börtönben. Három évvel később a hongkongi kábítószer-ellenes egység tagja lett, ahol számos alvilági kapcsolatra tett szert. A rendőrségtől való kirúgása után hivatalosan is csatlakozott a 14K triádhoz.

A triádban gyorsan emelkedett a ranglétrán, és a hongkongi Tsim Sha Tsui terület felügyeletét is ellátta, valamint a 14K végrehajtó karját irányító harcosok egyike lett.

Chan azonban úgy döntött, hogy jobb útra tér, és a hatvanas évek végén profi harcművész lett, több versenyt nyert meg, és két kick-box bajnoki címet is szerzett. 1983-ban a World Elite Fighting Competitionön mindössze 35 másodperc alatt kiütötte a japán bokszolót, Miroszaki Cujosit.

A szórakoztatóiparba a fotós és rendező, Fan Ho segítségével lépett be, aki szerepet szerezett neki a "Szerelem és vér" című filmben. Chan nyolcvan filmben és számos tévéműsorban szerepelt, leginkább akciófilmekben, mint például a "Broken Oath" és a "Gangland Odyssey & Bloody Brotherhood".

Chan alvilági múltja miatt szabad kezet kapott a filmiparban, és szoros kapcsolatot alakított ki olyan hírességekkel, mint Bruce Lee, Chow Yun-fat és Jackie Chan. Az "Crimson Street" című filmjéért a Hongkongi Filmfesztiválon a legjobb színésznek járó jelölést is megkapta.

Az 81 éves Michael Chan nyíltan beszélt arról is, hogy 79 éves korában agytumort diagnosztizáltak nála, de harcművészeti múltja segített a gyors felépülésben, kemoterápia nélkül.