A Ferenc József cirkáló rejtélye

Magyar búvárok a Karsztvíz sportegyesületből és a honvédség Bornemissza Gergely 2. Felderítőezredéből együttműködve kutatják a Ferenc József cirkáló roncsát, hogy megfejtsék a hajó elsüllyedésének körülményeit.

  1. október 17-én a Zanjicai-öbölben vihar tombolt, ahol a Monarchia haditengerészetének egykori büszkesége, a Ferenc József cirkáló horgonyzott. A háború után francia felügyelet alá került hajót munícióraktárként használták, de aznap a beáramló víz miatt a hajó oldalára fordulva süllyedt el.

A Karsztvíz sportegyesület búvárai évek óta kutatják a roncsot, legutóbbi expedíciójukról pár napja tértek vissza. A roncs védett, és a montenegrói és horvát határon fekszik, így a merüléshez szükséges engedélyeket két ország múzeumaitól, minisztériumaitól és határőrségétől kell beszerezni.

Czakó Ádám, a Karsztvíz sportegyesület elnöke elmondta, hogy évente csak két napra kapnak engedélyt a merülésre. A roncsot először tisztították meg, majd 2017-ben egy helyi búvártól értesültek arról, hogy a hajót korábban már egyszer kiemelték, de újra elsüllyedt. A legnagyobb rejtélyt jelenleg az jelenti, hogy a hajón talált sérülések egy belső robbanásra utalnak.

A magyar búvárok a következő merüléseket is tervezik, amíg a hatóságok engedélyezik, hiszen Ádám szerint szeretnek oda járni. A Ferenc József cirkáló a világ számos pontján járt békés küldetések során, részt vett a boxerlázadás leverésében, de az I. világháborúban már csak háttértámogató szerepet töltött be. A győztes hatalmak 1918. november 5-én foglalták le a cattarói hadikötőben.