A spanyol harmadosztályban megbukott, a válogatottal Európa csúcsára ért az edzőprofesszor

A spanyol focit sorozatos botrányok rázták meg az utóbbi évben, de a férfi válogatott sikereivel ellensúlyozta a negatív híreket, Európa bajnokaként térhettek haza Berlinből.

Spanyolország nem számított az Eb előtt a legnagyobb favoritok közé, de Luis de la Fuente csapata a világranglista nyolcadik helyéről indulva legyőzte a legnagyobb esélyeseket is. A kapitány 2022-ben vette át a válogatott irányítását, miután a világbajnokságon csalódást keltő teljesítményt nyújtottak, és Luis Enrique lemondott. De la Fuente korábban az U19-cel és az U21-gyel is Európa-bajnok volt, és a tokiói olimpián ezüstérmet szerzett.

A szakember játékosként az Athletic Bilbaóval kétszer egymás után bajnok lett, és részt vett az 1988-as olimpián is, de a felnőtt válogatottban nem számítottak rá. Edzői pályáját kisebb csapatoknál kezdte, majd a Sevilla utánpótlásánál és az Athletic Bilbao ificsapatainál dolgozott. Az Alavest vezetve azonban nem ért el jelentős sikereket, négy hónap után menesztették.

Az edzőképzés terén azonban kiválóan teljesített, olyan neves szakembereket oktatott, mint Xavi, Xabi Alonso és Lionel Scaloni. De la Fuente 2023-ban mutatkozott be a válogatott élén, és bár kezdeti nehézségekkel küzdött, a csapat végül Európa-bajnok lett.

A válogatottal elért sikerei ellenére kezdetben kritikák érték, például amikor Gavi megsérült egy tét nélküli meccsen, vagy amikor a Real Madrid játékosát, Asensiót nem hívta be a csapatba. Azonban a spanyolok játékstílusa a labdabirtoklásról a gyors és célzott támadásokra váltott, ami a németek és az angolok elleni győzelmekben is megmutatkozott.

A csapatban a fiatal tehetségek mellett tapasztalt játékosok is helyet kaptak, mint például a 37 éves Jesus Navas vagy a 34 éves Joselu. A rendszer működőképességét bizonyítja, hogy Pedri kiesése után Dani Olmo is ki tudott teljesedni. A kapitány a döntőben is jól választott a cserékkel, Oyarzabal becserélése kulcsfontosságú volt.

De la Fuente szerződését a sikerek után meghosszabbították, és már a következő világbajnokságra készítheti fel a csapatát. A spanyol válogatott, ha megtalálja az egyensúlyt, akkor minden esélye megvan a duplázásra, hiszen a fiatal tehetségek, mint Gavi és Pedri, valamint a kulcsembernek számító Yamal és Williams is a csapat részei maradnak.