Orosz rakéták és drónok Ukrajna fölött, míg az ENSZ katasztrófát jósol

A vasárnapi orosz-ukrán háborús események kapcsán felmerült, hogy a lengyelek nem lőhetik ki az orosz rakétákat Ukrajna fölött, miközben az oroszok új módszert találtak a drónok elleni védekezésre. Az ENSZ szerint a háború hosszú távú következményei katasztrofálisak lehetnek Ukrajna népességére nézve.

A konfliktus továbbra is feszült marad, és a nemzetközi közösség figyelme egyre inkább Ukrajna felé fordul. Azonban a lengyel kormányzat álláspontja szerint nem áll módjukban beavatkozni, és az orosz rakétákat Ukrajna légterében semlegesíteni. Ez a döntés jelentős hatással lehet a régió biztonsági helyzetére, és további kérdéseket vet fel a nemzetközi jog és a szuverenitás tiszteletben tartásával kapcsolatban. Az események további alakulását szorosan figyelemmel kell követni.

Az ukrajnai háború egyik legnagyobb újítása az volt, hogy mindkét fél tömegesen kezdte használni a frontvonalon az egyszerű drónokat is. Az oroszok most kidolgoztak ezek ellen egy védekezést. A rendkívüli számot indokolja, hogy nagyon egyszerű ezeket beszerezni, mivel rendkívül olcsónak számítanak más fegyverekhez képest. Ezen felül még a sokoldalúságuk is előnyös, mivel ejtődrónként különböző robbanóanyagokat lehet az ellenségre dobni, megfigyelésre is alkalmasok, valamint öngyilkos eszközként egyszerűen bele is tud csapódni a célpontba.

A harctéri beszámolók szerint a frontvonalon harcoló katonák életét szinte pokollá teszik a drónok, amelyek az állandó zümmögő hangjukkal jelzik a jelenlétüket.

Az oroszok a felvételek szerint egy egyszerű elképzeléssel kísérleteznek: egy másik drónnal megközelítik az ellenséges eszközt, majd egy hálót dobnak rá, ezzel elérve, hogy az lezuhanjon. A felvételek alapján több alkalommal is sikeresen működik a háló, ám ennek a megoldásnak is vannak hátulütői. Az egyik az, hogy nagyon kell merészkedni a másik eszközhöz, amelynek szinte mozdulatlan állapotban kell végeznie a feladatát. A másik pedig, hogy tömegesen nagyon nehéz kivitelezni, mivel rengeteg kezelőre van hozzá szükség. Az oroszok is tudják ezt, ezért más megoldásokkal is kísérleteznek, így például komplexebb jelzavarókkal, amelyek miatt irányíthatatlanná válik az drón.

Az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztálya közzétette az idei népesedési előrejelzéseit, amelyek szerint Ukrajna lakossága a század végére mindössze 15,3 millió főre csökkenhet, ami hatalmas visszaesést jelent a 1991-es 52 millióhoz képest. Olekszandr Hladun, a kijevi Demográfiai és Társadalomtudományi Intézet igazgatóhelyettese szerint az ENSZ pesszimista a kelet-európai ország jövőjével kapcsolatban, és a háború, valamint a népesedéspolitikai intézkedések hiányát tartja a rossz kilátások okának. Hladun szerint a legrosszabb forgatókönyv is legalább 25 milliós lakosságot jelez előre 2100-ra Ukrajnában. Az ENSZ előrejelzése szerint a következő két évben rengetegen térnek vissza külföldről hazájukba, így 2026-ban közel 40 millióra emelkedhet a lakosság, de ezt követően újra csökkenésnek indul. A háború kimenetele és a megtartott területek nagyban befolyásolhatják az ország demográfiai jövőjét. Az események további alakulását szorosan figyelemmel kell követni.