Kína WTO-szakértői testület felállítását kéri az amerikai törvény miatt

Kína a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) segítségét kérte az Egyesült Államokkal kialakult elektromos járművek támogatásával kapcsolatos vitában, miután az amerikai inflációcsökkentő törvény (IRA) elfogadása után nem sikerült megállapodniuk.

A kínai kereskedelmi minisztérium szerint a konzultációk eredménytelensége miatt vált szükségessé a WTO szakértői testületének felállítása. A minisztérium álláspontja szerint az IRA törvény kizárja a WTO-tagállamok, így Kína termékeit, mesterségesen teremtve kereskedelmi akadályokat és növelve a zöld energiára való átállás költségeit.

A Reuters hírügynökség szerint a WTO szakértői testületének felállítása hosszadalmas folyamat lehet, de amennyiben létrejön, részletes vizsgálatot végezhetnek az IRA nemzetközi kereskedelmi szabályokkal való összhangjáról. Az IRA az Egyesült Államok történetében a legnagyobb éghajlatvédelmi beruházás, amelynek célja a hazai gyártási kapacitások és a kritikus ellátmányok belföldi vagy szabadkereskedelmi partnerekkel történő beszerzésének ösztönzése.

Az elektromos autók vásárlásakor elérhető adókedvezmények is érintettek, amelyek akár 7500 dollárig terjedhetnek, feltéve, hogy az IRA korlátozásai alá nem eső modellt választanak. Az adókedvezmény maximális mértékét csak azok az elektromos járművek élvezhetik, amelyek részben vagy egészben az Egyesült Államokban készültek, vagy akkumulátorukat és alapanyagaikat az USA vagy szabadkereskedelmi megállapodást kötött országokban állították elő.

Kína március végén indította el a WTO-vitát a témában, miután az Egyesült Államok 100 százalékos védővámot vetett ki a kínai elektromos autókra, hogy kiszorítsa őket a piacról. Az indoklás szerint a kínai állam olyan mértékben támogatja a szektort, hogy a piaci alapon fejlesztett és gyártott amerikai/európai márkák versenyképtelenek a kínai kocsikkal szemben. Hasonló lépés az EU-ban is fontolóra van véve.

A kínai kereskedelmi minisztérium sürgeti az Egyesült Államokat, hogy tartsa be a WTO szabályait, és ne ássa alá iparpolitikájával az éghajlatváltozással kapcsolatos nemzetközi együttműködést. Azonban a WTO-hoz fordulás hatékonysága kérdéses lehet, tekintettel arra, hogy a szervezet jelentőségét az utóbbi években csökkenő tendencia jellemzi, és az Egyesült Államok 2019 óta ellehetetlenítette a szervezet vitarendezési eljárását.