Az Egyesült Királyság újra Európa vezetőjévé válásának törekvése

Keir Starmer brit miniszterelnök a Brexit utáni kapcsolatok rendezésére összpontosító Európai Politikai Közösség (EPC) csúcstalálkozóját rendezi meg a Blenheim-palotában.

Az EPC, amelyet Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezésére hoztak létre, egy olyan fórumot jelent, ahol az Európai Unió tagállamai mellett más országok, mint az Egyesült Királyság és Törökország is részt vesznek, gazdasági és biztonságpolitikai kérdések megvitatására. Starmer elődje, Rishi Sunak belpolitikai okokból halogatta a találkozó megszervezését, de a csúcstalálkozó végül megtartásra kerül.

Starmer a csúcstalálkozót arra használja fel, hogy bemutassa az Egyesült Királyság és az EU közötti kapcsolatok javítására vonatkozó terveit. Bár kijelentette, hogy az ország nem kíván újra az EU-hoz csatlakozni, törekszik konkrét megállapodásokra, mint például az élelmiszer-kereskedelem szabályainak átgondolása és a szakképesítések kölcsönös elismerése terén.

Az EU azonban nem nézi jó szemmel az egységes piac előnyeinek szelektív kihasználását, és jelentős engedményeket vár el a megállapodásokért cserébe.

A csúcstalálkozó napirendje az európai biztonságra és az ukrajnai konfliktusra összpontosít, ami összhangban áll Starmer tervével, hogy a védelmi együttműködést használja fel a kapcsolatok javításának előmozdítására. A csúcson plenáris ülés kerül megrendezésre az európai biztonságról, melyet a migráció, a demokrácia védelme, az energia és az összekapcsolhatóság témájú munkacsoportok követnek. Starmer már tárgyalt egy brit-EU biztonsági együttműködési mechanizmus lehetőségéről Joe Biden amerikai elnökkel, aki támogatja a szorosabb brit-EU kapcsolatokat.

Starmer tervei között szerepel a kereskedelem és beruházások növelése, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelemben való szorosabb együttműködés. Az Egyesült Királyság több uniós katonai programhoz való csatlakozását is fontolgatja, és John Healey védelmi miniszter közös lépéseket tervez az orosz agresszióval szemben. Ezekhez a kezdeményezésekhez nem szükséges átfogó biztonsági paktum az EU-val, de Starmer szeretne a Németországgal is biztonsági megállapodást kötni az év végéig.

Starmer a csúcstalálkozót arra használja, hogy az Egyesült Királyságot ismét globális szereplőként pozicionálja.