Kaja Kallas, az észt miniszterelnök lemondása

Kaja Kallas észt miniszterelnök hétfőn benyújtotta lemondását, hogy még az idén elfoglalhassa új állását az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjeként.

Kallas, aki 2021-ben lett Észtország első női miniszterelnöke, a tallinni elnöki palotában tartott rövid megbeszélésen adta át hivatalos lemondó nyilatkozatát Alar Karis államfőnek. Az MTI beszámolója szerint a lemondás hátterében az áll, hogy Kallas még az év vége előtt az Európai Unió külpolitikai főképviselője szeretne lenni. Az eddigi főképviselőt, Josep Borrellt váltja, aki 2019 óta töltötte be az európai diplomácia legmagasabb funkcióját. Az Európai Unió vezetői még június végén jelölték Kallast az EU külpolitikai szolgálatának élére.

Alar Karis elnök a találkozón összegezte Kallas miniszterelnökségének több mint hároméves időszakát, amelyet a BNS balti hírszolgálat idézett. Az elnök kiemelte, hogy Kallas kormányzása alatt jelentős események történtek, mint a koronavírus-járvány, a gazdasági recesszió és az a háború, amely során Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A 47 éves Kallas miniszterelnökként kiemelkedően támogatta Ukrajnát az orosz invázió 2022-es kezdete óta, Észtország pedig Európa egyik leghangosabb támogatójaként lépett fel. Kallas politikáját az jellemezte, hogy erősen bírálta Oroszországot attól tartva, hogy Észtország felé is háborút indít. Kallas lemondása következtében a hárompárti kormány is távozik, amelyet a jobbközép-liberális Reformpárt, a balközép Szociáldemokrata Párt és az Észtország 200 liberális párt alkotott. A kabinet ügyvezetőként marad hivatalban az új kormány megalakulásáig, amelyre július végén vagy augusztus elején kerülhet sor.

A Reformpárt június 29-én jelentette be, hogy Kristen Michalt, a párt tagját és jelenlegi éghajlatvédelmi minisztert választották Kallas utódjának miniszterelnök-jelöltként. Michalnak az volt az utolsó feladata, hogy képviselje az országot a múlt heti washingtoni NATO-csúcstalálkozón. Az új miniszterelnök kinevezését az államfőnek és a 101 fős parlamentnek kell jóváhagynia, ahol a koalíciónak stabil többsége van. Michal, aki 49 éves és korábban gazdasági, valamint igazságügyi miniszteri posztokat töltött be, a kilencvenes évek vége óta aktív tagja a Reformpártnak, Észtország egyik legfontosabb politikai erejének. A Reform, az Észtország 200 párt és a szociáldemokraták képviselői július 8-án kezdtek koalíciós tárgyalásokba Michal vezetésével, és a tervek szerint július végére sikerülhet megegyezni a részletekről. Ideiglenesen továbbra is Kallas tölti be a miniszterelnöki posztot, amíg az új miniszterelnököt meg nem választják augusztusban.