"Az erőszak soha nem lehet válasz" - Joe Biden üzenete az Ovális Irodából

Az amerikai elnök, Joe Biden az Ovális Irodából intézett beszédet az Egyesült Államok polgáraihoz, hangsúlyozva, hogy az erőszaknak nincs helye az országban, és mindenki felelőssége a politikai diskurzus megváltoztatása.

Az amerikai elnök vasárnap tartott sajtótájékoztatót követően az Ovális Irodából szólalt meg, ahol kiemelte, hogy az országban a politikai diskurzus elfajult, és az erőszak elfogadottá válása elfogadhatatlan. Biden szerint a nézeteltéréseket szavazóurnáknál kell rendezni, nem golyókkal, és erre a múltbeli események, mint a Capitolium ostroma vagy Paul Pelosi elleni támadás is figyelmeztetnek.

A beszéd során Biden arra is kitért, hogy az Egyesült Államok alapítóinak víziója az összefogás fontosságát hangsúlyozza, és az egység elérése Amerika egyik legnehezebb célja, de megvalósítható. Az elnök szerint a politika nem válhat csatatérré, és a közelgő elnökválasztások során is fontos, hogy a nézeteltérések ellenére ne az erőszak legyen a választás.

Biden az elnöksége alatt ritkán szólalt meg az Ovális Irodából, legutóbb a gázai és az ukrajnai események, valamint az államadóság ügyében tett nyilatkozatot. A beszédet követően a konzervatív csatornák Biden hibáit elemezték, de a Reuters szerint ez a beszéd jó lehetőség volt arra, hogy Biden megmutassa vezetői képességeit.

A beszédet követően Biden Las Vegasban fog beszédet tartani, ahol a kampánystratégiájukat ismerteti, amely a verbális támadások helyett a saját elképzeléseikre és a Trumpétól való különbözőségekre fog fókuszálni.

A CNN szerint az elnök a beszédben arra is kitért, hogy az amerikai demokráciában a jogállamiságot és a tisztességet tiszteletben kell tartani, és a politikai nézeteltéréseket a szavazóurnáknál kell rendezni.

Az Ovális Iroda használata ritka és jelentős eseményekre korlátozódik, és ez volt a harmadik alkalom, hogy Biden innen szólalt meg, legutóbb a Hamász Izraelt ért támadása után tett nyilatkozatot.