Megérkezett Jennie, a brit Parlament legújabb négylábú kedvence

Új négylábú, szőrös kedvenc érkezett a brit Parlamentbe, ugyanis a liberális demokrata képviselő, Steve Darling vakvezető kutyája minden alkalommal elkíséri gazdáját az ülésekre. Jennie, a négyéves golden retriever percek alatt sztárrá vált, s ugyan nincs még annyi követője a közösségi oldalakon, mint a 13 éve a Downing Street 10. alatt élő Larry macskának, azért van még ideje behozni lemaradását.

Larry, a Downing Street macskája lehet az Egyesült Királyság leghíresebb egérfogója, de éles versenytársat kapott Jennie személyében, aki az újonnan alakult parlament első napjaiban igazi sztárrá vált. Jennie, a golden retriever (negyedrészt labrador) a múlt héten mutatkozott be az alsóházban. Türelmesen feküdt az első padok mellett, amikor a képviselők először gyűltek össze az ülésteremben, hogy megválasszák a házelnököt. Darlingot, a torbayi tanács korábbi vezetőjét hallani lehetett, amint szerdán Torbay képviselőjeként esküt tett, és finoman azt mondta neki, hogy „maradj ott, jó kislány”.

Jennie X-fiókját csak szerdán hozta létre a gazdája, de máris közel 16 000 követője van. Még néhányat gyűjtenie kell, hogy elérje Larry 890 000 fős rajongótáborát, de azt is meg kell jegyezni, hogy Lerrynek 13 év előnye van vele szemben.

A négyéves Jennie a képviselő első vakvezető kutyája, bár 18 éves kora óta vak, és két éve van vele. Jennie-t máris a Liberális Demokraták 73. tagjaként emlegetik, ami elég vicces – nyilatkozta Darling a Sky News-nak. „Ő egy híd a más pártokból érkező emberekhez, mert mindenki nagyon szívélyesen és barátságosan fogadta őt. Az egyik munkáspárti képviselő odajött és egy szelfit akart Jennie-vel, ami eléggé bátorító” – tette hozzá.

„Még a nagy fegyveres rendőrök is ellágyultak, amikor Jennie elsétált a Parlamentben. Ed Davey, a Liberális Demokraták vezetője arról beszélt, hogy újra kell építeni a bizalmat a választókkal, és ez a legfontosabb dolog mind közül” – mesélte a képviselő. „A legfontosabb dolog a helyi közösségben az, hogy megpróbáljuk újraépíteni ezt a politikába vetett bizalmat, és remélem, Jennie ennek a része lehet” – zárta nyilatkozatát.

„Ő egy boldog kutya”

Jennie a második vakvezető kutya, aki a Parlamentben megjelent, ugyanis Lord Blunkett vakvezető kutyája rendszeresen megfordult a Parlamentben, amikor 1987 és 2015 között képviselő volt. Lord Blunkett azt tanácsolta Darlingnak, hogy vakvezető kutyája mindenképpen legyen jelen a Parlamentben, ahol a képviselő szerint az ő idejében is mindenki nagyon előzékeny volt a kutyájával.

Jennie szívesen támasztja állát az emberek térdére, viszont a lapos arcú kutyáktól fél, ugyanis 2023-ban megtámadta őt egy mára betiltott amerikai bully fajtájú kutya. Darling éppen Jennie-vel kampányolt, amikor a másik kutya megszökött a gazdája házából, és megtámadta Jennie-t. „Nem volt teljesen kifejlett, de így is négyünkre volt szükség, hogy leszedjük Jennie-ről” – mondta Darling. „Úgy nyüszített, amit soha, de soha nem akarok hallani, de sajnos soha nem is fogom elfelejteni” – tette hozzá.

„A harapás majdnem úgy nézett ki, mint egy cápaharapás. Borzalmas volt, de még akkor is pacsizott volna a gyerekekkel, amikor már csöpögött róla a vér, és vártuk, hogy megérkezzen a segítség. Így most már fél a lapos arcú kutyáktól, ha meglátja őket, akkor inkább magába zárkózik. Könnyen összetörhetett volna, de ő egy boldog kutya, úgyhogy nagyon szerencsés vagyok vele” – emlékezett vissza a képviselő.

: Sky News