Ítéletidő tombol Olaszországban

Az olasz egészségügyi hatóságok hétfőn hőségriadót hirdettek ki, amely szerdáig érvényes, és az északi Bolzano várostól a szicíliai Palermóig terjed. Az országban a forróság miatt a legmagasabb fokozatú, vörös készültséget tizenkét városban rendelték el, köztük Anconában, Bolognában, Campobassóban, Firenzében, Frosinonében, Latinában, Perugiában, Pescarában, Rietiben, Rómában, Triesztben és Viterbóban. Emellett Bolzanóban és Torinóban közepes, narancssárga színű riasztást adtak ki.

Az idei nyár negyedik hőhullámát, amely már közel egy hete tart, Kharónról, a görög mitológia alvilági révészéről nevezték el. Rómában hétfőn délben 38 Celsius-fokot mértek, és a következő napokban ennél is magasabb hőmérséklet várható, míg Firenzében a hőmérséklet közelít a 40 Celsius-fokhoz.

A déli Foggia területéről induló CGIL, a legnagyobb olasz szakszervezeti szövetség képviselői július 26-ig tartó ellenőrzést végeznek Puglia tartományban, hogy felmérjék a mezőgazdaságban dolgozó munkások munkafeltételeit. Korábbi felmérések alapján a földeken dolgozók akár napi tíz órán át is dolgozhatnak a tűző napon.

Magyarországon július 18-ig hosszabbították meg a harmadfokú hőségriasztást és a szociális ellátásra vonatkozó vörös kódot. A vörös kód érvényességi ideje alatt a szociális intézményeknek – feladatellátástól függetlenül – kötelességük befogadni az időjárás miatt bajba jutott embereket, hajléktalanokat.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.