Az orosz hadiipar válsága: Indiai megrendelések csúsznak

India, Oroszország egyik legfontosabb hadiipari partnerének számít, azonban Moszkva nem tudja betartani a kiszállítási határidőket, ami komoly bizalmi válságot idézhet elő. Az orosz hadiipar nehézségei miatt az Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerek szállítása jelentős késedelmet szenved, amely nehéz helyzetbe hozza Indiát a geopolitikai feszültségek közepette.

India történelmileg az orosz hadiipar egyik legnagyobb megrendelője, mivel a dél-ázsiai országban nem állnak rendelkezésre a modern fegyvergyártás szükséges kapacitásai. Az ország számos konfliktusban áll a szomszédos államokkal, így jelentős haderő fenntartására kényszerül, amelynek részeként az Sz-400-as „Triumph” föld-levegő rakétarendszereket is beszerezte.

A megrendelt öt rakétaszázadot eredetileg 2024 elejéig kellett volna leszállítani, azonban az orosz fél újabb haladékot kért, és csak 2026-ban tudja teljesíteni a megrendelést. Az új határidő szerint 2026 márciusában és októberében érkeznek meg az új Sz-400-asok Indiába.

A késedelmek ellenére India továbbra is az orosz légvédelmi rendszerekre számít, és tárgyalások folynak egy karbantartó és javítóüzem létrehozásáról az országban.

Az orosz hadiipar problémái között szerepel a fizetési módokon való megállapodás hiánya és a gyártási nehézségek. Az eredeti határidőt először 2023-ról 2024-re, majd most 2026-ra módosították. Az ukrajnai konfliktus óta az orosz hadiipar számos kihívással néz szembe, amelyek közvetlenül befolyásolják a nemzetközi megrendelések teljesítését.