III. Károly király üzenete az angol labdarúgó-válogatottnak és közelgő nemzetközi útja

A brit uralkodó, III. Károly király üzenetet küldött az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának, Gareth Southgate-nek, miután a csapat 2-1 arányban vereséget szenvedett Spanyolországtól a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

A Buckingham-palota által közzétett üzenetben III. Károly király kiemelte, hogy a válogatott és stábja emelt fővel térhet haza, annak ellenére, hogy nem sikerült megnyerniük a trófeát. A király szerint mindenki, aki részt vesz bármilyen szintű sporteseményen, tisztában van azzal, milyen kétségbeejtő érzés egy ilyen eredmény, különösen, ha már oly közel álltak a győzelemhez.

III. Károly gratulált Spanyolországnak, de egyben kifejezte rokonszenvét az angol csapat iránt, mondván, hogy ők is megérdemlik az elismerést a tornán nyújtott teljesítményükért. A 75 éves brit uralkodó szavai szerint az angol válogatott nagyszerű vívmányt ért el azzal, hogy bejutott az Európa-bajnokság döntőjébe, és ezért az egész nemzet büszke lehet rájuk.

A király biztosította Southgate-et és a csapatot afelől, hogy bízik abban: az angol válogatottra még számos diadal vár a jövőben.

Az uralkodó nem csak a sport terén mutat aktív érdeklődést, hanem a nemzetközi kapcsolatok ápolásában is. III. Károly király és felesége, Kamilla királyné októberben Ausztráliába és Szamoára látogatnak, a Nemzetközösség kormányfőinek idei találkozójára. Ez lesz az uralkodó első útja egy másik Nemzetközösséghez tartozó államba trónra lépése óta. A királyi pár ausztráliai és szamoai látogatása a csendes-óceáni szigetország és az Egyesült Királyság közötti erős kétoldalú kapcsolatot fogja ünnepelni.

III. Károly betegségét követően áprilisban tért vissza a nyilvánosság elé, és azóta számos hivatalos programon vett részt, többek között a franciaországi D-napi megemlékezéseken, az új miniszterelnök, Keir Starmer beiktatásán, valamint Skóciában és Walesben is járt, és a feleségével a Csatorna-szigetekre is ellátogatott kétnapos látogatásra.

A királyi pár körútjának részletes programját a következő hónapokban hozzák nyilvánosságra, figyelembe véve az orvosok tanácsait. A CNN szerint felmerült a kérdés, hogy miért nem látogatnak el Új-Zélandra is, amire a válasz az, hogy az orvosi csapat tanácsára a programot rövidebbre szabták az uralkodó egészségének védelme érdekében, de az új-zélandi miniszterelnökkel is egyeztetnek.

III. Károly ausztráliai látogatásával fény derülhet arra is, mennyire népszerű a Nemzetközösség más államaiban. II. Erzsébet királynő halála után több országban felmerült a Nemzetközösségből való kilépés kérdése, ám például Ausztráliában nem történt előrelépés az ügyben, annak ellenére, hogy a köztársaságpárti Anthony Albanese miniszterelnök van hatalmon.