Ha átbillen a Föld klímája, nincs visszaút

Az El Niño éghajlati jelenség jelentős hatással volt a Föld klímájára az elmúlt évben, és fokozta a klímaváltozás hatásait, amelyhez a jövőben valószínűleg hozzá kell szoknunk, mivel a következő időszakok még melegebb időjárást hozhatnak – állítja az IFLScience.

Ez a jelenség, amely nem szabályosan, 2-7 évente ismétlődik, az Egyenlítő mentén, a Csendes-óceán középső és keleti részén okoz melegebb tengerfelszíni hőmérsékleteket, de hatásai világszerte érezhetők.

A Geophysical Research Letters szaklapban közzétett kutatás szerint a jövőbeni extrém El Niño események során óriási mennyiségű hő szabadulhat ki a légkörbe, amely jelenleg az óceánok mélyén rejtőzik, ez pedig tovább súlyosbíthatja az éghajlatváltozást.

Ha bekövetkezik ez az átbillenés, a klímaváltozás gyakorlatilag visszafordíthatatlanná válik.

Az éghajlati modellek szerint az El Niño-Southern Oscillation, röviden ENSO változásaihoz akár több mint száz, sőt kétszáz év is szükséges lehet a normál állapot visszaállításához. A szakértők szerint a 3,7 fokos globális hőmérséklet-növekedés jelentheti azt a kritikus pontot, amelyen túl már nem térhetünk vissza a jelenlegihez hasonló állapotokhoz. Ez különösen aggasztó, tekintettel arra, hogy a másfélfokos emelkedést már elérhettük, és egyes becslések szerint a század végére akár a 2,9 fokot is elérhetjük.

Ha elérnénk a 3,7 fokos emelkedést, a jelenleg szélsőségesnek ítélt El Niño időszakok válhatnak az új normává. A kutatók hangsúlyozzák, hogy bár az eredmények nem 100 százalékosan biztosak, mivel csak egy modellre támaszkodnak, mégis komoly figyelmeztetésként kell kezelni ezeket az előrejelzéseket a jövőre nézve.

A klímaváltozás veszélyei mellett a természeti környezet közvetlen fizikai veszélyei is fokozott figyelmet igényelnek. Egy friss eset a Yellowstone Nemzeti Parkban történt, ahol öt turista véletlenül terepjáróval hajtott bele a Semi-Centennial Geyser nevű forró, savas tavacskába. A gejzír 1922 óta inaktív, de a tó továbbra is veszélyes, 41 Celsius-fokos, és a pH-értéke 3 feletti, tehát az ecetsavéhoz hasonló. Az autó 2,7 méteres mélységbe került, teljesen elmerült, de szerencsére az utasoknak sikerült kimenekülniük, és nem szenvedtek életveszélyes sérülést. A baleset után az érintett útszakaszt két órára lezárták, a járművet pedig kiemelték. A parkban több mint 10 ezer hidrotermális formáció található, és a park közleményében arra kérte a látogatókat, hogy tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról és ügyeljenek a biztonságra.