HIV és hepatitisz veszély az oregoni kórházakban

Mintegy 2400 amerikai állampolgárt tehettek ki HIV, hepatitisz és más vér útján terjedő fertőzések veszélyének oregoni kórházakban, egy aneszteziológus előírásokat figyelmen kívül hagyása miatt.

A Providence egészségügyi rendszer július 11-i közleményében tájékoztatta a lakosságot az esetről. Az érintett orvos a Portland környéki kórházakban, többek között a Providence Portland Medical Centerben nem tartotta be az előírásokat, ami miatt körülbelül 2200 beteggel kellett kapcsolatba lépniük a lehetséges fertőzésveszély miatt.

A problémás szakember a Legacy Health egyik intézményében, a Legacy Mount Hood Medical Centerben is dolgozott, ahol további mintegy 220 pácienst értesítenek a potenciális kockázatról. Az Oregon Anesthesiology Group (OAG), ahol az aneszteziológus alkalmazásban állt, felfüggesztette az orvost, miután kiderült, hogy megszegte a fertőzésellenőrzési protokollokat. A vizsgálatot követően a szakember felmondott. Az OAG hangsúlyozta, hogy a fertőzésveszély alacsony volt, de új eljárásokat vezetnek be a jövőbeni hasonló esetek elkerülése érdekében.

Az érintett orvos nevét nem hozták nyilvánosságra, és az sem ismert, hogy pontosan mely előírásokat sértette meg. A sajtóban megjelent információk szerint az intravénás érzéstelenítés során alkalmazott elfogadhatatlan gyakorlatokról van szó. Az aneszteziológus 2017 és 2023 között volt a Providence alkalmazásában, és a betegeket arra ösztönzik, hogy végeztessenek el ingyenes teszteket. A Legacy Health szerint az eset elszigetelt volt, az orvos körülbelül hat hónapig, 2023 decemberétől dolgozott náluk.

Az egészségügyi intézmények szigorú előírásokat követnek a tűk, fecskendők és egyéb eszközök fertőtlenítésére, hogy megakadályozzák a keresztfertőzéseket. Az előírások értelmében ugyanazt a tűt és fecskendőt soha nem szabad több betegnél használni.