WHO: A gyermekkori védőoltások aránya továbbra is elmarad a pandémia előtti szinttől

Tavaly a világon még mindig kevesebb gyermek kapta meg a szükséges védőoltásokat, mint a koronavírus-világjárvány előtti időszakban, állapította meg a hétfőn közzétett WHO-UNICEF jelentés.

2023-ban a gyerekek 84 százalékát oltották be diftéria, tetanusz és szamárköhögés ellen, ami enyhe csökkenést jelent a pandémia előtti utolsó év, 2019 adataihoz képest. A hármas oltás egyetlen adagját sem kapó gyerekek száma 12,8 millióról 14,5 millióra nőtt. A pandémia alatt világszerte akadoztak az oltási programok, sok helyen késésekkel vagy elmaradásokkal kellett szembenézniük az egészségügyi szolgáltatóknak.

Katherine O’Brian, a WHO szakértője rámutatott, hogy a pandémia miatt az oltásszkeptikusok száma is nőtt, ami gyermekek halálához vezetett. Az Európában élő, migrációs hátterű emberek által terjesztett szkepticizmus is problémát jelent, mivel a gazdagabb országokban tapasztalt oltásellenesség hatásai a származási országokban is éreztetik hatásukat.

Az immunizáció eredményességét a szegényebb országokban az egészségügyi intézmények iránti alacsony bizalom és az oltásokhoz való nehezebb hozzáférés is korlátozza. Ephrem Lemango, az UNICEF szakértője szerint a fegyveres konfliktusok sújtotta térségekben élő beoltatlan gyerekek helyzete különösen kiszolgáltatott, hiszen a beoltatlan gyerekek több mint fele ilyen körülmények között él.

A jelentés kiemeli, hogy az elmúlt öt év során több mint száz országban jelent meg a kanyarójárvány. A kanyaró elleni védőoltások aránya stagnál, közel 35 millió gyermek nem, vagy csak részlegesen védett a betegséggel szemben. Az alacsony vakcinalefedettség (80 százalék vagy kevesebb) a kanyarójárványok fő oka volt az érintett 103 országban, ahol a világ csecsemőinek nagyjából háromnegyede él. Ezzel szemben a magas vakcinalefedettséggel rendelkező 91 országban nem fordult elő kanyarójárvány.

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a kanyarójárványokat az immunizációs hiányosságok jelzéseként értékelte, amely rámutat az immunizáció hiányosságaira.