Trump elleni eljárás megszüntetése

A floridai bíróság megszüntette az eljárást Donald Trump volt amerikai elnök ellen, aki jogtalanul tárolt minősített iratok miatt volt vád alatt. A döntés Trumpnak kedvez, mivel a nyomozást vezető különleges ügyészt, Jack Smith-t törvénytelenül nevezték ki, és hivatalát szabálytalanul finanszírozta az igazságügyi minisztérium. Az FBI 2022 augusztusában házkutatást tartott Trump floridai birtokán, Mar-a-Lago-n, ahol mintegy 15 doboznyi minősített iratot találtak, amelyeket hivatali ideje lejártával át kellett volna adnia a levéltárnak.

Aileen Cannon bíró, akit Trump nevezett ki, elutasította az eljárást, amelyet a bizalmas iratok gondatlan kezelése miatt indítottak Trump ellen. A védelem indítványára hivatkozva, miszerint a különleges ügyész kinevezése sérti az amerikai alkotmány kinevezési záradékát.

Az amerikai legfelsőbb bíróság korábban kimondta, hogy Trump mentességet élvez a büntetőeljárás alól hivatalos minőségében hozott intézkedéseinél. Az ügyészek valószínűleg fellebbeznek az ítélet ellen. Trumpot továbbra is vádolják a 2020-as választások megdöntésére tett kísérletekkel kapcsolatban, és vádat emeltek ellene, hogy szándékosan megtartott érzékeny nemzetbiztonsági dokumentumokat a birtokán.

Joe Bidenről is előkerültek titkosított dokumentumok, de az ügyész nem emel vádat ellene, mivel szerinte Biden "idős, rossz memóriájú ember". A republikánusok Trumpot mentegetik, és kritizálják a Biden elleni vizsgálat hiányát. Két napja Trump ellen merényletet követtek el egy kampánygyűlésen, de ő csak könnyebben sérült meg. Jack Smith különleges ügyész most fellebbezhet az Aileen Cannon bírónő döntése ellen és kérheti, hogy egy új bírót bízzanak meg az üggyel. Tavaly egyébként Joe Biden jelenlegi elnök különböző ingatlanjaiban is minősített iratokat találtak a hatóságok.

A floridai bíró, Aileen Cannon, aki Donald Trump által lett kinevezve, úgy ítélte meg, hogy Jack Smith különleges jogtanácsost jogtalanul nevezték ki szerepére, és nem volt felhatalmazása az ügy megindítására. Lemondták a tervezett meghallgatásokat, a függőben lévő indítványokat elutasították, és a határidőket törölték Donald Trump egyik legsúlyosabb állami büntetőügyében. Trump ügyvédei megtámadták Merrick Garland főügyész 2022-es döntésének jogi felhatalmazását, amely szerint Smith-et nevezték ki a Trump elleni nyomozás vezetésére, érvelésük szerint a kinevezés sérti az Egyesült Államok alkotmányát, és a különleges jogtanácsost a szenátus sem erősítette meg.

A nyugat-pennsylvaniai kampánygyűlésen merénylet célpontjává vált volt elnököt a héten hivatalosan is kinevezik a republikánusok elnökjelöltjévé Milwaukee-ban. Továbbá Trump megerősítette, hogy nem tart pár napos pihenőt a lövöldözés hatására, mert „nem engedheti meg magának”, hogy kiessen a kampányból akár csak ennyi időre sem. A híresztelések szerint JD Vance republikánus szenátort választja majd meg alelnökének.