Donald Trump JD Vance-t választotta alelnökjelöltjének!

Donald Trump volt elnök bejelentette, hogy JD Vance ohiói szenátort választotta alelnökjelöltjének a 2024-es elnökválasztási kampányban. Bret Baier, a Fox News műsorvezetője korábban megerősítette, hogy Trump hamarosan meghozza a döntést az alelnökjelölt személyéről, és további meglepetéseket is ígért. A hírt hétfőn erősítette meg Trump az Igazság közösségi oldalán közzétett bejegyzésében, ahol kifejtette: "Hosszas mérlegelés és gondolkodás után, valamint sok más személy óriási tehetségét is figyelembe véve úgy döntöttem, hogy az Egyesült Államok alelnöki posztjának betöltésére a legalkalmasabb személy J. D. Vance szenátor a nagyszerű Ohio államból".

A jelöltek között több kiemelkedő személyiség volt versenyben, de korábban három név került előtérbe: JD Vance, Doug Burgum észak-dakotai kormányzó és Marco Rubio floridai szenátor. Mindhárom politikus korábban bírálta Trumpot, de az elmúlt időszakban erős támogatóivá váltak. Azonban a CNN forrásai szerint Rubio és Burgum már nem számítottak esélyesnek, mivel közölték velük, hogy nem ők lesznek Trump alelnökjelöltje.

Vance 2016-ban még csalónak nevezte Trumpot, Rubio pedig szélhámosnak titulálta a volt elnököt. Burgum a jelenlegi előválasztási ciklusban Trump ellen indult, de kerülte a közvetlen bírálatokat. Mindhárom jelölt megjelent Trump New York-i bűnügyi perén kívül, ahol elítélték a republikánus jelölt ellen indított büntetőeljárást. Vance és Burgum elítélték az eljárást, Rubio pedig a kubai kirakatperekhez hasonlította az ügyet.

A fogadóirodák és a közösségi média találgatásai szerint azonban más nevek is felmerültek, mint például Vivek Ramaswamy, aki korábban visszalépett a republikánus előválasztáson, és nemrég hízelgően beszélt Trumpról, többek közt Abraham Lincoln egykori elnökhöz hasonlítva őt. Egy fogadóirodánál J.D. Vance mellett Glenn Youngkin virginiai kormányzó, a független elnökjelölt Robert F. Kennedy Jr, valamint Ben Carson, a 2016-os republikánus előválasztás egyik indulója is szerepelt az öt legesélyesebb közt.

Trump választása hatalmas löketet jelent a 39 éves Vance számára, aki kevesebb mint két éve politikai újoncként került be a szenátusba. Vance 2016-ban vált ismertté a "Hillbilly Elegy" című bestseller memoárjával, korábban pedig maga is éles kritikusa volt Donald Trumpnak.

A volt elnök – aki ellen nemrég merényletet kíséreltek meg – a republikánusok konvencióján készül a bejelentésre.