Trump megérkezett Wisconsinba

Donald Trump repülőgépe leszállt a Wisconsin állambeli Milwaukee városában, ahol hétfőtől kezdődik a republikánus nemzeti konvenció.

A konvenció a tervek szerint zajlik majd, annak ellenére, hogy korábban merényletkísérlet történt. Trump korábban azt nyilatkozta, hogy megfontolja az utazás elhalasztását két nappal, azonban végül úgy döntött, hogy nem hagyja, hogy egy merénylő miatt kelljen átütemeznie az indulását.

Az amerikai elnök, Joe Biden arra kért mindenkit, ne bocsátkozzon feltételezésekbe a Donald Trump elleni támadás indítékát és a merénylő kötődéseit illetően. Elrendelte, hogy független vizsgálatban tárják fel, mi vezetett a pennsylvaniai kampánygyűlésen elkövetett merénylethez, és a vizsgálat eredményét nyilvánosságra fogják hozni.

Biden elmondta, rövid, de kellemes telefonbeszélgetést folytatott választási kihívójával, és nagyon hálás azért, hogy Donald Trump jól van, és felépül az elszenvedett sebesüléséből. Hangsúlyozta, hogy a merénylet ellentétes mindazzal, amit az Egyesült Államok nemzetként képvisel.

Az elnök arról is tájékoztatott, hogy utasította a hivatalban levő és volt elnökök védelmét ellátó titkosszolgálatot (Secret Service), vizsgálják felül az összes biztonsági intézkedést a hétfőn Milwaukee-ban kezdődő republikánus nemzeti konvencióra vonatkozóan.

Donald Trump a merénylet után újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy szerencsének köszönheti életben maradását, mivel a lövés pillanatában éppen jobbra fordította a fejét. A volt elnököt egy találat érte a fülénél, de további lövések is érkeztek, amelyek következtében egy ember meghalt, ketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A merénylőt a helyszínt biztosító mesterlövészek azonnal lelőtték.

A New York Post beszámolója szerint Trump füle be volt kötve, de jó állapotban volt, bár a stábja nem engedte, hogy kép készüljön róla. A volt elnök egy zúzódást is megmutatott a jobb alkarján, amit akkor szerzett, amikor a lövés után a biztonságáért felelős ügynökök a földre lökték. Trump a merényletről szóló videófelvételeken hallhatóan arra kérte az őt fedező ügynököket, hogy hadd vegye fel a cipőjét, amit a lökés következtében veszített el.

Trumpról a merénylet után több ikonikus fotó is készült, ahol véres arccal, az öklét felemelve vezetik le a színpadról. A volt elnök az újságíróknak azt mondta, tisztában van az erről készült fényképek jelentőségével, és úgy véli, hogy általában meg kell halnia az embernek ahhoz, hogy ilyen ikonikus kép készüljön róla. Egy korábbi interjúban Trump azt mondta, azért döntött úgy, hogy felemeli a kezét, amikor a titkosszolgálat levezette a színpadról, hogy tudassa az ott lévőkkel, jól van, „és Amerika megy tovább, megyünk előre, hogy erősek vagyunk”.

Donald Trump a New York Postnak adott rövid interjújában kijelentette, hogy csodának tartja életben maradását, és szerinte "halottnak kellene lennie". Az orvosok is csodálkoztak azon, hogy a lövés csak a fülét érintette, amikor éppen oldalra fordította a fejét, hogy jobban lássa a kivetítőn az illegális bevándorlókról szóló ábrát. Trump háláját fejezte ki a titkosszolgálati ügynököknek, akik a merénylőt egyetlen, a szemei közé eső lövéssel semlegesítették.

Trump tegnap este érkezett meg Milwaukee-ba, ahol ma veszi kezdetét a Republikánus Párt nemzeti konvenciója. A konvenció keretében be fogja jelenteni alelnökjelöltjét, illetve hivatalosan is meg fogja szerezni a párt elnökjelöltségét.