Különleges égi jelenség szerdán este

Július 17-én, szerda este egy különleges csillagászati eseménynek lehetünk tanúi, amikor is a 85 százalékos fázisban lévő Hold és a Skorpió csillagkép élénkvörös csillaga, az Antares közel kerül egymáshoz az égbolton.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint a Hold és az Antares együttállása szabad szemmel is jól látható lesz 22:00 órakor, amikor a páros 15 fokos magasságban helyezkedik el a látóhatár felett. A Hold fénye ellenére az Antares csillag fényessége is észrevehető lesz, és a csillagászati jelenség különleges látványt nyújt majd a koranyári estén.

Az Antares, mely a nyári égbolt egyik legfényesebb csillaga, a Tejút sávjának pereménél helyezkedik el, és a görög „Anti-Arész” kifejezésből kapta a nevét, ami az „Arész ellenfele” vagy „Ellenmars” jelentést hordozza. A vörös szuperóriás csillag fényessége és vörösessége miatt hasonlít a Mars bolygóra, és a Napunknál 700-szor nagyobb átmérőjű, valamint tömegét tekintve 12-szer nagyobb.

A Hold és az Antares közötti legnagyobb közelség 22:15 körül várható, amikor a csillag csupán 28 ívperccel helyezkedik el a holdkorong északi pereme felett. Egy kézitávcső segítségével a holdkorong kráterektől szabdalt szélét és az Antares csillagot is megfigyelhetjük, mely a remegő levegőben a szivárvány színeiben is pompázhat.

A Hold északi féltekéjén a távcsővel kiválóan megfigyelhető a fény-árnyék határ mellett teljes pompájában látszó Sinus Iridum (Szivárvány-öböl) és az éppen kelő, rendkívül fényes Aristarchus sugárkráter, míg a déli féltekén a Schiller kráter tárul a csillagászok elé. Kis nagyításon a Hold és az Antares együttállása még nagyobb távcsővel is élvezhető, így az érdeklődők teljes mértékben kihasználhatják az égi jelenség nyújtotta látványt.