Hátrányos helyzetű gyermekek nyaralása az Ökumenikus Segélyszervezet szervezésében

Az Ökumenikus Segélyszervezet által szervezett nyári táborokban hátrányos helyzetű gyermekek tölthetik el a nyarat, köszönhetően a Tesco áruházláncnál megvásárolható támogatói jegyeknek, amelyek révén összegyűlt 50 millió forint.

A segélyszervezet bentlakásos és bejárós táborokat is szervez, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek számára szebbé tegyék a nyarat. Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója elmondta, hogy a táborok megszervezéséhez szükséges összeget adománygyűjtés során sikerült összegyűjteni. Az Ökumenikus Segélyszervezet Kapaszkodó programja keretében hívják életre ezeket a táborokat, amelyek a hátrányos helyzetű gyerekek támogatását célozzák meg.

A programok egyik központja Somogy megyében, Kastélyosdombón található, ahol a segélyszervezet egy fontos központja működik. Itt különböző foglalkoztató programokat szerveznek, mint például sajtkészítés és komlótermesztés oktatása. Emellett a családok háztáji gazdálkodásra való nevelése is fontos szerepet kap.

Lehel László kiemelte, hogy a központban elegendő szálláshely áll rendelkezésre, és a hozzá tartozó kastélyparkban számos sporteszköz segíti a gyerekek aktív kikapcsolódását, így folyamatosan tudnak gyerekeket fogadni.

A táborok költségeinek fedezésére országos gyűjtést szerveztek, amelyben a Tesco vállalt főszerepet. Az áruházlánc kasszáinál megvásárolható támogatói jegyek révén gyűlt össze az a 50 millió forint, amely lehetővé teszi, hogy a gyerekeket heti turnusokban táboroztassák. A Tesco nemcsak a táborok támogatásában játszik kiemelkedő szerepet, hanem a piaci részesedését tekintve is jelentős növekedést ért el, több mint két éve a legnagyobb mértékben növelte piaci részesedését: 4,6%-kal nőttek az eladásai, így a piac 27,7%-át birtokolja.

A táborokban szakmai és önkéntes segítők által tartott állandó napi foglalkozások zajlanak. „Minden gyerekre bőven jut segítő, tehát ez nem úgy néz ki, hogy húsz gyereket egy felnőtt felügyel” – tette hozzá Lehel László. A foglalkozások aktívak, és részben a felzárkózáshoz, részben pedig a szabadidő értelmes eltöltéséhez, például sportoláshoz kapcsolódnak.

Az elnök-igazgató beszámolt arról is, hogy míg a Kastélyosdombói intézményben több száz gyerek nyaralhat, addig országszerte összesen több ezer kicsit táboroztatnak a szervezet további intézményeiben. Sokan közülük nem maradnak éjszakára, hanem reggel érkeznek és este hazamennek.