Idegen civilizációk nyomában: Elképesztő technológiák a láthatáron

Az űrkutatásban a legnagyobb rejtélyek egyike, hogy létezik-e élet a Földön kívül. A Breakthrough Listen kutatási program új technológiákkal készül választ adni erre a kérdésre, és a héten tartják meg éves konferenciájukat az Egyesült Királyságban.

Több mint hat évtizedes kutatás ellenére sem találtak még egyértelmű bizonyítékot az idegen civilizációk létezésére. A Breakthrough Listen kutatási program tudósai azonban úgy vélik, hogy a közeljövőben a technológiai fejlődés jelentősen megváltoztatja az intelligens élet keresésének módját az űrben.

Az Oxfordban megrendezésre kerülő konferencián, amelyre számos tudományterület képviselőit várták, a Breakthrough Listen csillagásza, Steve Croft beszámolt arról, hogy új teleszkópok épülnek Chilében, Afrikában és Ausztráliában, és a mesterséges intelligencia is egyre fejlettebbé válik. Ezek az újítások alapjaiban fogják megváltoztatni az idegenek keresésének módszereit.

A Square Kilometre Array (SKA) rádióteleszkóp-rendszer, amely Dél-Afrikában és Ausztráliában épül, a világ legerősebb rádiócsillagászati létesítménye lesz. Emellett a Chilében épülő Vera Rubin Obszervatóriumtól is nagy elvárásokat táplálnak a kutatók, mivel 2025-ös átadása után képes lesz három-négy éjszakánként felvételt készíteni az egész égboltról.

Croft szerint a mesterséges intelligencia segítségével a nagy mennyiségű adatból finom mintázatok rajzolódhatnak ki, amelyek elősegíthetik az idegen civilizációk felfedezését. Elmondása szerint korábban csak a szándékosan küldött jeleket keresték, de az új technológiák segítségével már a nem szándékos jelzéseket is észlelni tudják.

Adam Frank professzor, a New York-i Rochester Egyetem asztrofizikusa szerint az idegen társadalmak mindennapi tevékenységeiből származó csillagközi jelek nyomait keresve építhetünk fel egy teljesen új eszköztárat az intelligens élet megtalálására. Az idegen civilizációk által kibocsátott mesterséges fénytől kezdve a légköri szennyezésig többféle jel lehet a kutatás tárgya. Egyes tudósok szerint a napelem-rendszerek megfigyelésével is felfedezhetők lehetnek a fejlett idegen életformák, mivel a napelemek elnyelik a látható fényt, de visszaverik az ultraibolya és infravörös sugárzást, amit egy erős teleszkóppal kimutathatnak.