A független magyar divat ünnepe: Not Allowed fashion show

Az első alkalommal megrendezett Not Allowed fashion show a független magyar divatot és a társadalmi kérdéseket helyezte középpontba, kihívást jelentve ezzel a NER-divatnak és annak állami támogatási rendszerének. A Magyar Design és Divat Ügynökség által kialakított Nemzeti Divatipari Stratégia ellenére a hazai divatszakma jelentős tőkehiánnyal és gyenge vásárlóerővel küzd, így az állami támogatások kiemelt szerepet kapnak a tervezők életében.

A Not Allowed esemény a kortárs művészetekre és társadalmi kérdésekre is reflektált, és olyan tervezőknek adott lehetőséget, akik nem feltétlenül illeszkednek az államilag preferált esztétikai elvekhez. Herczeg Zoltán kritikája szerint a divatiparban is jelen van a korrupció, és az állami támogatások gyakran már befutott tervezőkhöz kerülnek, a fiatal, pályakezdők helyett.

A rendezvény helyszínéül szolgáló Kristály Színtér sejtelmes atmoszférája és a közösségi tereiben megjelenő Kim Kardashian ellenes plakátok is azt sugallták, hogy a Not Allowed több mint egy egyszerű divatbemutató. Lőrincz Márk fotográfus, a rendezvény egyik elindítója szerint Magyarország bővelkedik tehetséges tervezőkben, akik nemzetközi szinten is megállnák a helyüket, de a hazai reprezentáció nem éri el a külföldi sztenderdeket.

A bemutatók során Kulcsár Nóra, Rókusfalvy Anna és Kis-Juhász Fábián kreációi kerültek bemutatásra, mindegyikük sajátos stílusjegyekkel és üzenetekkel. Kis-Juhász Fábián, aki már a londoni Fashion Weeken is részt vett, a femininitás újraértelmezésével foglalkozik, és kreációi a női alak ideális megjelenítésével szemben állnak.

A divatbemutatók mellett művészeti előadások is helyet kaptak, mint például Hegyi Dóra és Jurák Bettina Rose előadása az élet ciklikusságáról, vagy Valeriia Karaman és Julien Sitruk politikai performansza, amely a háború borzalmaira hívta fel a figyelmet. A Not Allowed szervezői további hasonló események rendezését tervezik, remélhetőleg már támogatókkal a hátuk mögött.