Miért választjuk az egészségtelen ételeket, ha tudjuk, hogy károsak?

A választás gyakran nehéz, különösen, ha étkezésről van szó. Tudjuk, mely ételek egészségesek, mégis gyakran az egészségteleneket részesítjük előnyben. De mi állhat a háttérben: az ár, az ízek, vagy a lustaság? Egy új kutatás válaszokat keresett erre a kérdésre.

Az egészséges táplálkozás fontosságát gyermekkorunktól kezdve halljuk, mégsem vesszük kellően komolyan. Pedig ismert, hogy az egészséges étrend csökkentheti a krónikus betegségek, mint például a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák kialakulásának kockázatát. Az egészséges és káros elemeket tartalmazó étrendek és diéták közötti egyetértés ellenére, a túlzott só- és cukorbevitel, valamint az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása káros következményekkel járhat.

Egy ausztrál felmérésben részt vevő felnőttek három csoportját vizsgálták: 18–24 éves gyermek nélküli fiatal nőket, 35–45 éves általános iskolás gyermeket nevelő nőket, és 35–50 év közötti élettárssal élő, 14 év alatti gyereket nevelő férfiakat. A választott csoportok azokat az életkorokat és életszakaszokat képviselik, ahol az étkezési magatartás változásai a leggyakoribbak. A kutatások szerint a fiatal nők a megjelenésük miatt, a gyermekes nők a családjuk ellátása miatt, míg a férfiak kevésbé figyelnek oda az egészséges táplálkozásra.

Az étkezési döntéseinket nem csak az ízlés és az egészségi megfontolások, hanem a háztartásbeli tagok preferenciái, a családi hagyományok, a munkakörnyezet, az időbeosztás, a kényelem és az ár is befolyásolják. Az egészséges táplálkozás kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrendet jelent, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, sovány fehérjéket és egészséges zsírokat, miközben korlátozzuk a feldolgozott élelmiszerek, a hozzáadott cukrok és a túlzott só mennyiségét.

A gyerekek gyakran fogékonyabbak az új ételekre, mint azt szüleik gondolják, de a szülőknek gyakran nincs idejük új ételeket készíteni. Az egészséges táplálkozás nem feltétlenül drágább, egy tanulmány szerint egy négy fős család esetében 12-15 százalékkal olcsóbb is lehet az egészségtelen étrendnél. Az egészséges táplálkozást elősegítő szakpolitikai változtatások magukban foglalhatják az egészségesebb élelmiszerek támogatását és a megfelelő ételekhez való hozzáférést az iskolákban és munkahelyeken.

Az egészségesebb étkezéshez vezető út nem igényel drága táplálkozási tanácsadót. A tervezés, a munkahelyi egészséges nassolnivalók, a családi ételpreferenciák megbeszélése, az ételrendelésnél való tájékozódás, és a szezonális gyümölcsök és zöldségek fogyasztása mind hozzájárulhatnak az egészségesebb étkezési szokások kialakításához.