Amerikai hadsereg hűtési módszere a kánikula ellen

Az amerikai hadsereg tudósai által kifejlesztett egyszerű hűtési módszer segíthet a kánikulában, amelyet otthon is könnyedén alkalmazhatunk. A HungaroMet előrejelzése szerint a hőségriasztás idején a hőmérséklet akár a 41 Celsius-fokot is elérheti, így mindenki számára hasznos lehet ez a gyors és hatékony megoldás.

Az országos tisztifőorvos a következő napokra a legmagasabb fokú hőségriasztást rendelte el. A napi csúcshőmérsékletek rendkívül magasak lehetnek, és az éjszakák sem hoznak kellő hűsítést. Az amerikai hadsereg kutatói által kifejlesztett módszerrel gyorsan és hatékonyan csökkenthető a szervezet hőmérséklete. Egy jeges fürdő vagy a karok jeges vízbe mártása segíthet a hőérzet csökkentésében, mivel a lehűtött vér a test minden részébe eljutva hűsítő hatást fejt ki.

A módszer kipróbálása során egy nagyobb tálba vagy lavórba hideg vizet töltöttünk, majd jégkockákat adtunk hozzá. A jégkockák gyorsan olvadtak a forróságban, de cserébe egy kellemes hőmérsékletű, 12,4 Celsius-fokos vizet kaptunk. Az alsókarokat körülbelül egy percig tartottuk a vízben, ami eleinte hideg volt, de hamar kellemes érzetet váltott ki.

A hűtés hatása azonban nem tartós, körülbelül 10 perc elteltével a hatás megszűnt, és ismételten szükségessé vált a hűsítés. Dave DeGroot, az amerikai hadsereg alezredese szerint egy jeges fürdő akár fél Celsius-fokkal is képes csökkenteni a szervezet belső hőmérsékletét, ami elsőre nem hangzik soknak, mégis sokat számít. Az amerikai hadsereg kutatói nem csak a katonák, hanem a tűzoltók és a NASA számára is használják ezt a módszert, ami segít a hőségben való munkavégzés során is frissen tartani őket.

A hőségben továbbra is fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, a hűvös, árnyékos helyeken való tartózkodás, a napozás kerülése a déli órákban, és ha szükséges a napra menni, akkor a fényvédő krém használata. Az ilyen egyszerű, de hatékony módszerek alkalmazása segíthet a hőség okozta kellemetlenségek enyhítésében.