Van-e barátság az állatok között?

Az internet tele van megható videókkal, amelyekben különböző állatfajok képviselői barátságos viselkedést mutatnak egymás iránt. De vajon valóban létezik barátság az állatok között, vagy csak emberi tulajdonságokat tulajdonítunk nekik? A tudományos kutatások szerint az állatok valóban képesek közel álló kapcsolatok kialakítására.

Számos társas állatfaj esetében megfigyelhető, hogy nem csak a rokonokkal és társaikkal, hanem más egyedekkel is kialakítanak szorosabb kapcsolatokat. Az elefántok például különleges üdvözlést használnak ismerős társaik számára, míg a varjak a csőrükkel érintik meg a közel álló barátaikat.

Delphine De Moor, az Exeteri Egyetem kutatója szerint az állatok társas kapcsolataik révén igyekeznek eligazodni környezetükben, és ezek a kapcsolatok hasonlóan mélyek lehetnek, mint az embereknél, a bizalom és intimitás szintjétől függően. Catherine Crockford, a CNRS kutatási igazgatója hozzátette, hogy a főemlősöknél a gondoskodás és a másik tisztán tartása jelentheti a kapcsolat alapját.

A kutatások rávilágítottak arra is, hogy a majmok esetében, ha egy ismerős egyedet tisztítanak meg, az oxitocin szintje emelkedik, és a stresszt szabályozó kortizol szintje csökken. Ez a jelenség azonban nem figyelhető meg, ha az egyed egy ismeretlen társat tisztít meg. Emellett azok az egyedek, akik erős társas kapcsolatokat tartanak fenn, hosszabb életűek lehetnek és több utódot nevelhetnek fel.

Az orkák esetében megfigyelhető, hogy az élelemforrások megosztása a közeli ismerősök között elősegítheti a túlélésüket. A csimpánzoknál pedig olyan erős lehet a baráti kötelék, hogy egy elhunyt családfő közeli barátja örökbe fogadhatja az árván maradt utódot. Az állatok közötti barátság nem korlátozódik egy fajon belülre, hiszen fajok közötti kölcsönös bizalom is kialakulhat.