Az OpenAI titkos Strawberry projektje: emberi érvelési képességekkel felvértezett mesterséges intelligencia

Az OpenAI titokban fejlesztett Strawberry projektje egy új generációs mesterséges intelligenciát hozhat létre, amely képes lehet emberi szintű érvelésre. A Reuters információi szerint a projekt már előrehaladott stádiumban van, és a technológia képes lehet mélyreható elemzésekre és kutatásokra az interneten.

Az OpenAI által fejlesztett Strawberry kódnéven ismert projektje a mesterséges intelligencia terén jelentheti a következő nagy ugrást. A Reuters beszámolója szerint a vállalat ezen a projekten dolgozik, amelynek célja egy olyan mesterséges intelligencia létrehozása, amely képes lehet bonyolultabb feladatok elvégzésére és autonóm internetes böngészésre. A projekt korábban Q* (Q csillag) néven futott, és a demók során már bizonyította, hogy képes bonyolult matematikai és természettudományos kérdésekre válaszolni.

A Strawberry projekt részletei egyelőre homályban maradnak, és több kérdés is felmerül a fejlesztés jelenlegi állapotával kapcsolatban. Nem világos például, hogy a projekt milyen szakaszban van, vagy hogy ez a technológia azonos-e azzal a fejlett érvelési képességekkel rendelkező rendszerrel, amelyet nemrégiben az OpenAI alkalmazottainak mutattak be.

A Reuters által látott belső dokumentumok szerint az OpenAI célja, hogy mesterséges intelligencia modelljei képesek legyenek önállóan navigálni az interneten, és előre megtervezni a bonyolultabb feladatok megoldását. Ha a Strawberry projekt sikeres lesz, az jelentős előrelépést jelenthet a mesterséges intelligencia területén, és a jelenlegi rendszereket elavulttá teheti.

Az OpenAI 2023 év végi krízisekor felmerült Project Q*, amely az akkori szivárogtatások szerint az első mesterséges általános intelligencia modellt (AGI-t) takarhatja, lett átnevezve Strawberry-re a belsős információk szerint. Az ijesztően emberi fejlesztésen dolgozó projekt eredménye egy fejlett érvelési képességekkel bíró mesterséges intelligencia lehet, amely sokkal jobb lehet az eddigieknél.