Az ISW jelentése szerint kritikus helyzetben vannak az orosz csapatok Ukrajnában, miközben az ukránok béketárgyalásokat fontolgatnak

Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) legújabb jelentése szerint az orosz hadvezetésnek korábban be kellett vetnie a tartalékos egységeit az ukrajnai harcokban, mint azt eredetileg tervezték, miközben egy friss felmérés szerint az ukrán lakosság jelentős része a béketárgyalások megkezdését támogatja Oroszországgal, de kemény feltételek mellett.

Az ISW elemzése rámutat, hogy az oroszok által a kelet-ukrajnai támadásokhoz bevetett egységek nem rendelkeznek megfelelő felszereléssel és létszámmal. A jelentés szerint a katonai parancsnokság olyan alakulatokat vezényelt a harcmezőre, amelyeket eredetileg tartalékként tartottak volna fenn. A 27. Motorizált Lövészhadosztályból származó egységek, amelyeket a Központi Katonai Körzetben akartak tartalékként tartani, jelenleg aktív szerepet töltenek be az avgyijivkai és a toretszki fronton folyó orosz támadásokban.

Ezek az egységek eredetileg csak akkor kerültek volna bevetésre, ha az ukránok ellentámadást indítanak Donyecknél, vagy ha az oroszok nagyszabású támadást indítanának Toretszk város elfoglalására. Kosztyantin Maszovets ukrán katonai elemző szerint a 27. Motorizált Lövészhadosztály 433. motorizált lövészezrede a 21. motorizált lövészdandár megfogyatkozott maradványait foglalja magában, és ezeket a csapatokat még a teljes regenerálódás előtt vezényelték az egyik legaktívabb frontszakaszra.

Az ISW megjegyzi, hogy Oroszország folyamatosan igyekszik fejleszteni fegyveres erőit Ukrajnában, de a toborzás csak kis számú új egységet eredményez. Ezeket az új alakulatokat nem azonnal a frontra küldik, hanem műveleti tartalékokat képeznek belőlük. A hadiipart érintő szankciók és a magas harctéri veszteségek következtében a gyártók nem képesek elegendő fegyvert gyorsan szállítani a csapatoknak, ami alulfelszereltséghez vezet.

Ezzel párhuzamosan, egyre több ukrán állampolgár támogatja a béketárgyalások megkezdését Oroszországgal. Egy július 15-én közzétett felmérés szerint az ukrán lakosság közel 44 százaléka érzi úgy, hogy itt az ideje a hivatalos tárgyalásoknak. 2023 májusában még csak 23% támogatta ezt, mostanra ez az arány majdnem megduplázódott. A dél-ukrajnai válaszadók 60 százaléka, míg Nyugat-Ukrajnában 35 százalék, Kelet-Ukrajnában pedig a válaszadók egyharmada támogatja a tárgyalásokat.

A béketárgyalásokat támogatók többsége azonban kemény feltételeket szabna. A válaszadók 83 százaléka ellenzi az ukrán csapatok kivonását azokból a területekből, amelyeket Oroszország 2022 októberében illegálisan annektált. A megkérdezettek 76 százaléka úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök csak saját feltételei szerint lenne hajlandó békemegállapodást kötni. Az ukránok jelentős része továbbra is abban hisz, hogy katonailag győzedelmeskedhetnek, és több mint fele (51 százalék) szerint a 1991-es határokhoz való visszatérés lenne a békemegállapodás minimális feltétele.