Az FBI vizsgálja Trump merénylőjének esetleges bűntársait és a közmédia által terjesztett hamis információkat

Az FBI továbbra is nyomozást folytat a szombati merénylet ügyében, amelynek célpontja a volt amerikai elnök, Donald Trump volt. A lövöldöző indítékai egyelőre ismeretlenek, miközben a magyar közmédia és kormánysajtó egy hamis videót is terjesztett az ügy kapcsán.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) legutóbbi közleményében megerősítette, hogy a támadás elkövetője, Thomas Matthew Crooks valószínűleg egyedül hajtotta végre a merényletet, azonban még vizsgálják, hogy voltak-e társai a bűncselekményben. A nyomozás során a férfi telefonját és otthonában, valamint autójában talált gyanús szerkezeteket is lefoglalták, amelyeket a tűzszerészek átvizsgáltak.

A lövöldözéshez használt fegyver, egy AR-15 típusú félautomata puska, legálisan került a támadó birtokába. Crooks adatai nem szerepeltek a hatóságok nyilvántartásában a merénylet előtt. A 20 éves férfi, aki a merénylet helyszínétől 70 kilométerre élt, novemberben először szavazhatott volna az elnökválasztáson. Regisztrált republikánus szavazóként ismert, bár korábban támogatott egy baloldali és demokrata kezdeményezéseket finanszírozó szervezetet is.

A magyar közmédia és kormánysajtó azonban egy hamis videót is terjesztett, amelyben egy fiatal férfi állítólagosan fenyegetőzött, hogy gyűlöli a republikánusokat és Trumpot. A viccnek szánt felvételt a Fidesz-közeli sajtó komolyként tálalta, és még az esti köztévés híradóban is bemutatták. A videóról később kiderült, hogy hamis, és a készítője, a jewgazing nevű felhasználó nyilvánosan is bocsánatot kért az ízléstelen viccért. Ennek ellenére több magyar hírportál, köztük a hirtv.hu, a hetek.hu, a pestisracok.hu, a tenyek.hu, a hirado.hu és a ripost.hu valódiként közölte a tartalmat.