Az FBI egyelőre nem tudja, hogy miért lőtt a Trump elleni merénylő

Az Egyesült Államokban politikai erőszak történt, amikor Donald Trump volt amerikai elnök ellen merényletet követtek el. Az FBI szerint a támadó egyedül cselekedett, és egyelőre nem találják nyomát annak, hogy mentális betegségben szenvedett volna vagy bármilyen ideológiát követett volna.

Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház Ovális Irodájából intézett tévébeszédében hangsúlyozta, hogy az erőszak nem lehet válasz a politikai nézeteltérésekre, és arra kérte az amerikaiakat, hogy kötelezzék el magukat az erőszakmentesség mellett. Biden később telefonon beszélt Trumppal, és a Fehér Ház nem számolt be a beszélgetés részleteiről.

A merénylet során Donald Trumpot a biztonsági személyzet azonnal levezette a színpadról, miután lövések hangjai hallatszottak. A támadást követően a republikánus elnökjelöltet kórházba szállították, de azóta már elhagyta azt. Trump a Truth Social oldalán közzétett nyilatkozatában részvétet nyilvánított az ellene irányuló merényletkísérletben életét vesztett ember családjának, valamint a közönség súlyos sebesülést szenvedett tagjai hozzátartozóinak is. A volt elnök a New York Post-nak adott interjújában elmondta, hogy orvosa szerint csoda, hogy életben maradt, és hálás Istennek, hogy még mindig itt van.

A támadó, a 20 éves Thomas Matthew Crooks, a helyszínen életét vesztette. Az FBI igazgatója, Christopher Wray szerint a nyomozás még kezdeti szakaszban van, és az elkövető indítékainak feltárása a fő cél. Az elkövető által használt félautomata lőfegyvert, egy AR-15-öst, az apja vásárolta legálisan, és az autójában talált gyanús szerkezetet laboratóriumban vizsgálják meg.

Az FBI jelenleg is nagy erőkkel dolgozik azon, hogy felderítsen minden esetleges fenyegetést, amely a közelgő republikánus nemzeti konvenciót érintheti. Az ügyben mind gyilkossági kísérlet, mind belső terrorizmus címén vizsgálatot folytatnak.

A támadásban az eddigi információk szerint legalább két ember meghalt, a gyűlés egyik nézője, akit az elnök felé irányuló lövedék találhatott fejbe és azonnal életét vesztette, valamint maga az elkövető, akivel a titkosszolgálat munkatársai végeztek. Az áldozat neve Corey Comperatore, aki tűzoltóként dolgozott, és nemrég töltötte be az ötvenedik életévét. Úgy tudni, hogy a két halotton kívül további két személy súlyosan megsérült. Az állami rendőrség azonosította az áldozatot és a sérülteket – akik mindannyian felnőtt férfiak voltak –, de neveket nem voltak hajlandók közzétenni.

A merénylet hírére sorra érkeztek a nemzetközi vezetők reakciói is. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is üzent, aki a támadást a békepárti politikát megakadályozásaként értékelte.

A Trump-kampány nemzeti pénzügyi igazgatója, Meredith O'Rourke gyűjtést szervezett az áldozatok és sérültek családjának. A GoFundMe oldalt a támadást követő órákban hozták létre és eddig már több mint 340 ezer dollár – átszámolva több mint 122 millió forint – gyűlt össze.

Donald Trump a merénylet után először a Washington Examinernek adott interjúban beszélt arról, hogy a támadás milyen mértékben változtatta meg a választások végkimenetelét. Az elnökjelölt csütörtökön a Republikánus Nemzeti Konvención szólal fel, és eredetileg Joe Biden kritizálására irányult volna a szövege, azonban most az egységről és a támadás hatásáról fog beszélni. Trump elmondása szerint rengetegen hívták a támadással kapcsolatban, több különböző politikai háttérrel.

Még csak most realizálódik a helyzet. Nagyon ritkán nézek el a tömegről [a beszédeim során]. Ha most nem néztem volna el, akkor nem beszélgetnénk, ugye?

– mesélte Trump az Examinernek. Az exelnök már úton van Milwaukee-ba, ahol a 2024-es Republikánus Nemzeti Konvenciót tartják július 15. és július 18. között. „Ez egy lehetőség az ország összehozására – amit én kaptam meg” – zárta az egykori elnök.