Az Európai Unió szankciókat vezetett be izraeli telepesekkel és csoportokkal szemben

Az Európai Unió globális emberi jogi szankciórendszere keretében korlátozó intézkedéseket hozott öt izraeli telepes és három csoport ellen, akik Ciszjordániában élő palesztinok ellen követtek el súlyos emberi jogi visszaéléseket.

Februárban Szijjártó Péter még megvétózta a ciszjordániai izraeli telepesekkel szemben kezdeményezett szankciókat, de most a magyar kormány nem élte meg a vétójogát. Az Európai Unió Tanácsa által hétfőn közzétett információk szerint a szankciók azokra vonatkoznak, akik felelősek a palesztinokkal szembeni súlyos és rendszeres emberi jogi visszaélésekért.

A brüsszeli közlemény kiemeli, hogy a szankcionált személyek és csoportok megsértették többek között a testi és szellemi sérthetetlenséghez, a tulajdonhoz, a magán- és családi élethez, a vallás vagy meggyőződés szabadságához és az oktatáshoz való jogokat.

Az érintettek elleni vádak között szerepel erőszakos cselekmények, fizikai és verbális zaklatás, valamint palesztin pásztorközösségek megfenyegetése. Egyes szankcionált csoportok Gázába irányuló humanitárius segélyszállítmányokat akadályoztak, míg mások nyíltan etnikai tisztogatásra buzdítottak.

Az Európai Unió által bevezetett megszorító intézkedések közé tartozik az EU-s beutazási tilalom és a pénzeszközök befagyasztása a listán szereplő személyekkel és szervezetekkel szemben. Emellett az EU állampolgárai és az EU-ban bejegyzett szervezetek számára tilos a jegyzékben szereplőknek közvetlenül vagy közvetve pénzeszközöket rendelkezésre bocsátani.

A szankciók bevezetése a magyar elnökség alatt történt, ami azt jelzi, hogy a magyar kormány most nem kívánta ezt a lépést megakadályozni, ellentétben azzal, amit Szijjártó Péter tett egy korábbi, hasonló intézkedéscsomag esetében.