Brüsszel meghosszabbította az Iránnal szembeni szankciókat

Az Európai Unió egy évvel, 2025. július 27-ig meghosszabbította az Iránnal szemben bevezetett korlátozó intézkedések hatályát, válaszul a vezető nélküli légi eszközök gyártására és Oroszországnak való átadására, valamint a Közel-Keleten és a Vörös-tenger térségében tevékenykedő fegyveres csoportoknak nyújtott katonai segítségre.

Az Európai Unió Tanácsa hétfőn jelentette be, hogy az intézkedés írásbeli eljárás útján került elfogadásra. Az unió többek közt a vezető nélküli légi eszközök gyártása és Oroszországnak való átadása, valamint a Közel-Keleten és a Vörös-tenger térségében tevékenykedő fegyveres csoportoknak nyújtott katonai segítség miatt szankcionálja Iránt.

Az Európai Unió 2023. október 20-án kezdte meg a szankciók alkalmazását az iráni drónok szállítása és azok ukrajnai bevetése miatt. Akkor három iráni személy és egy szervezet került fel a szankciós listára. Novemberben további két személyre és két szervezetre terjesztették ki a büntetőintézkedéseket, melyek az Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető cselekményekért felelős irániak ellen irányultak.

Az uniós tanács 2024. május 14-én bővítette ki a korlátozó intézkedések hatályát, hogy választ adjon az iráni drón- és rakétaprogram által a régióban működő fegyveres csoportoknak és szervezeteknek nyújtott támogatásra. Jelenleg összesen 12 ember és 7 szervezet szerepel a listán.

A szankciók magukban foglalják az Európai Unióba való beutazási tilalmat, az itt lévő pénzeszközök befagyasztását, valamint megtiltják az uniós állampolgárok és itt bejegyzett szervezetek, bankok számára, hogy pénzügyi eszközöket bocsássanak a listán szereplők rendelkezésére. Emellett az intézkedések tiltják a távközlési eszközök megfigyelésére szolgáló berendezések és a belső elnyomásra használható eszközök Iránba történő kivitelét, valamint az EU-ból Iránba irányuló pilóta nélküli légi járművek és rakéták fejlesztéséhez és gyártásához szükséges alkatrészek kivitelét is.