Az EU bojkottálhatja Orbán külügyminiszteri csúcstalálkozóját

Az EU külügyminiszterei készülnek bojkottálni Magyarország által augusztusban rendezett külügyminiszteri találkozót, és ehelyett sajátjukat szerveznek, jelentette a Politico.

Viktor Orbán az EU vezetőivel való konfliktusba került, miután megpróbálta blokkolni az Ukrajnának szánt új segélycsomagot, valamint azért, mert "béke misszió" keretében látogatást tett Vlagyimir Putyinhoz és Hszi Csin-pinghez, anélkül, hogy előzetesen egyeztetett volna a tömb 26 másik vezetőjével. Ez különösen problémás, mivel Magyarország jelenleg tölti be az EU soros elnökségét.

A Politico szerint az EU külügyminiszterei a bojkottot tervezik, mert el akarják kerülni, hogy újra csak statiszták legyenek egy Orbán-propaganda előadásban. Egy névtelenséget kérő EU-diplomata szerint Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője összehívja a többi EU külügyminisztert egy hivatalos külügyminiszteri tanácskozásra 2023. augusztus 28-29-én, ami ugyanabban az időben lesz, mint Orbán által Magyarországon rendezett találkozó. Mivel a magyarországi találkozó informális jellegű, a külügyminisztereknek Borrell által szervezett eseményre kellene menniük. A külügyminiszteri csúcstalálkozó bojkottálásával a miniszterek remélik, hogy korlátozni tudják Magyarország "trollkodását".

"Ha aznap hivatalos külügyminiszteri tanácskozás lesz, amit a főképviselő szervez, a miniszterek nem tudnak Budapestre menni" - mondta egy diplomata. Egy másik diplomata hozzátette, hogy a Budapesti találkozó bojkottálásával a többi külügyminiszter "egyértelmű jelzést akar küldeni, hogy Magyarország nem az EU nevében cselekszik". Ez nem lenne az első alkalom, hogy az EU diplomatái ilyen jelzést küldenek a magyar miniszterelnöknek: a magyar elnökség első iparpolitikai találkozóján csak hét más országból érkezett miniszter vett részt, és egyetlen EU biztos sem vett részt.

A tervet állítólag már informálisan megvitatták több EU országgal, köztük Franciaországgal és Németországgal. A Politico szerint Borrell csapata szerdán fogja bemutatni a tervet az EU 27 állandó képviselőjének, és az ügy minden bizonnyal előkerül majd a külügyminiszterek jövő heti, szokásos ülésén is.

A hírekről megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, illetve az Európai Uniós Ügyek Minisztériumát is, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. A magyar uniós elnökség hivatalos oldalán mindenesetre szerepel az augusztusi találkozó a programok között.

Az elmúlt napok eseményeinek fényében ki lehet jelenteni, hogy a kezdeményezés nem példa nélküli. Orbán Viktor előre nem egyeztetett, de az elnökségi logó alatt lefolytatott tárgyalásai többek között az orosz és a kínai elnökkel, megütközést váltottak ki a fővárosokban. Sőt, a lengyel, a finn, a svéd, az észt, a lett és a litván kormány úgy döntött, hogy a budapesti informális miniszteri értekezleteken nem fogják magukat miniszteri szinten képviseltetni, államtitkárt, vagy az ország nagykövetét küldik ezekre a tárgyalásokra.