Amerikai elnökök elleni merényletek története

Az Egyesült Államok történetében több alkalommal is előfordult, hogy regnáló vagy már leköszönt elnök ellen merényletet kíséreltek meg. Donald Trump volt amerikai elnök ellen 2021. július 13-án egy pennsylvaniai kampánygyűlésen kíséreltek meg merényletet. Az esetek többségében magányos, mentálisan sérült emberek voltak az elkövetők.

Az első amerikai elnök, aki merénylet áldozatává vált, Abraham Lincoln volt, aki a polgárháborút követően esett áldozatul egy összeesküvésnek. Az összeesküvés vezetője John Wilkes Booth volt, aki a Ford Színházban lőtte le az elnököt 1865. április 14-én. Az elnök néhány órával később belehalt sérüléseibe, Boothot pedig 12 nappal később megölték egy tűzharcban.

James A. Garfield elnök ellen 1881-ben követtek el merényletet, amelynek elkövetője Charles Julius Guiteau volt. Garfield hosszas szenvedés után, szeptember 19-én halt meg. Az orvosi hibák és a korabeli orvostudomány hiányosságai is hozzájárultak halálához.

William McKinley elnököt 1901-ben egy anarchista, Leon Czolgosz ölte meg. McKinley szeptember 6-án szenvedett súlyos sebet, és nyolc nappal később belehalt sérüléseibe. Utódja Theodore Roosevelt lett.

Theodore Roosevelt ellen 1912-ben, egy kampányeseményen követtek el merényletet, amelyet John Schrank hajtott végre. Roosevelt a lövés ellenére végigmondta beszédét, és a golyót nem távolították el a testéből.

Franklin Delano Roosevelt ellen, még beiktatása előtt, 1933-ban kíséreltek meg merényletet. Az elkövető, Giuseppe Zangara öt lövést adott le, de egyik sem találta el Rooseveltot.

John F. Kennedy elleni merénylet 1963-ban történt, és Lee Harvey Oswaldot tekintik a magányos elkövetőnek. Kennedy halála körül számos összeesküvés-elmélet született, de a legtöbb bizonyíték Oswald egyedüli felelősségére utal.

A Kennedy-merénylet után is történtek merényletkísérletek, például Malcolm X és Martin Luther King meggyilkolása, valamint Robert F. Kennedy elleni sikeres merénylet 1968-ban.

Gerald Ford ellen két nő, Lynette „Squeaky” Fromme és Sara Jane Moore követett el merényletkísérletet 1975-ben, de egyikük sem találta el az elnököt.

Ronald Reagan ellen 1981-ben John Hinckley Jr. kísérelt meg merényletet, aki a színésznő Jodie Foster figyelmét akarta felkelteni. Reagan súlyosan megsebesült, de túlélte a támadást.

Az amerikai elnökök elleni merényletek és merényletkísérletek története azt mutatja, hogy gyakran zavart elméjű emberek voltak az elkövetők, és bár politikai okok is állhatnak a háttérben, egyik esetben sem találtak bizonyítékot arra, hogy politikai ellenfelek vagy érdekcsoportok álltak volna a merényletek mögött.