„Legyőzték az amerikai titkosszolgálatot” – kik és miben hibáztak a Trump elleni merénylet során?

Az Egyesült Államokban heves vita bontakozott ki a hétvégi merényletkísérlet kapcsán, amely során kérdésessé vált, hogy a Secret Service megfelelően végezte-e elnöki védelmi feladatait. Politikusok és biztonságpolitikai szakértők egyaránt kritizálják a történteket, és Joe Biden elnök független vizsgálatot ígért.

A hétvégi merényletkísérlet után a Secret Service került a bírálatok kereszttüzébe, amelynek feladata a hivatalban lévő és volt elnökök, valamint családtagjaik és elnökjelöltek védelme. A pennsylvaniai Butlerben történt incidens kapcsán a politikusok súlyos kritikákat fogalmaztak meg, és a kongresszusi vizsgálatok a USSS vezetőire és a helyszínt biztosító parancsnokokra is kiterjedhetnek.

A vizsgálatok több kérdéskörre is kiterjedhetnek, többek között arra, hogy a merénylő hogyan juthatott fel egy épület tetejére, ahonnan tökéletes rálátása volt Trump beszédére, és onnan lövéseket adhatott le. A titkosszolgálat reakcióideje és a helyzet kezelésének szakszerűsége is kérdéses, például hogy a merénylő lelövése után a testőrök megfelelően védték-e Trumpot, és elegendő fedezéket biztosítottak-e számára.

Ruben Gallego, a képviselőház demokrata tagja, aki egykori tengerészgyalogos, hangsúlyozta, hogy a védelmi tervért felelősöknek tanúskodniuk kell a kongresszus előtt, és felelősségre kell őket vonni. A Politico szerint a USSS igazgatójának, Kimberly Cheatle-nek kell majd választ adnia a felmerülő kérdésekre, és nem csak a kongresszusi vizsgálóbizottságok, hanem az FBI is vizsgálja az esetet.

A titkosszolgálat hanyagságára és tévedéseire a demokraták és a republikánusok képviselői, valamint biztonsági szakértők is felhívták a figyelmet. A tragédia következtében Trump csak a fülén sebesült meg, de egy ember meghalt, és kettő súlyosan megsebesült.

Gallego szerint sosem fordulhatna elő, hogy egy merénylőnek közvetlen rálátása legyen egy volt elnökre, és a Politico az 1963-as Kennedy-gyilkosságot idézi fel, amikor a hivatalban lévő amerikai elnököt, John Fitzgerald Kennedyt egy tankönyvraktár hatodik emeletéről lőtték le Dallasban. Cory Mills republikánus képviselő szerint a tetőn nem lévő biztonsági ember a biztonsági előírások súlyos megsértését jelenti.

A helyi rendvédelmi hatóságokkal való koordináció hiányosságait is bírálják, és a BBC által megszólaltatott szemtanú, Greg Smith szerint a rendőrök nem tudták, mit tegyenek, amikor figyelmeztették őket a merénylőre. Erik Prince, a Blackwater biztonsági cég alapítója is kritizálta a testőrök reakcióját a lövések után.

Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter a CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy az ilyen jellegű incidens nem történhet meg, és egy kudarcról beszélt, amelyet a Secret Service-nak kell felvállalnia. Joe Biden elnök és Mayorkas is a nemzetbiztonsági kérdések független felülvizsgálatát kezdeményezte, hogy tisztázzák, mi is történt pontosan. Mike Waltz republikánus politikus szerint a Trump-kampány korábban nagyobb védelmet kért, de ezt a USSS visszautasította, amit azonban a USSS szóvivője, Anthony Guglielmi határozottan tagadott.

A biztonságpolitikai szakértő, Tarjányi Péter szerint a titkosszolgálat több dologban is hibázott, például nem biztosították a magaslati pontokat, a háztetőket, néhány területet egyszerűen kihagyott a vezénylő parancsnok. Egy helyi seriff, aki az értesítések alapján felment a tetőre, hogy ellenőrizze, a bejelentések valósak-e, elhagyta a helyszínt, mert a merénylő ráfogta a puskáját. Hiába jelezte az elnöki titkosszolgálatnak, hogy ismeretlen fegyveres van a tetőn, ez a személy percekkel később is ott volt és lövéseket tudott leadni. Tarjányi szerint még olyan apróságokra is figyelniük kellene, mint hogy a beszédet tartó politikus mögött ne legyen lengő zászló, ami segítséget adhat a célzásban.

A Secret Service igazgatóját, Kimberly Cheatle-t a Képviselőház belbiztonsági bizottsága hallgatta meg az ügyben, és a Titkosszolgálat tagjait a Kongresszus alsóházának felügyeleti bizottsága is meghallgatja. A vizsgálat eredményei alapján javaslatokat is fognak tenni jövőbeni biztonsági intézkedésekre.