A sportfogadások pszichológiája: Mr. Tutizós és Mr. Csodaleső esete

Az Európa-bajnokság negyedik napján, a Belgium-Szlovákia meccs után, Mr. Tutizós és Mr. Csodaleső sportfogadók a szabályaik szerint ki kellett volna szálljanak a fogadásból, mindketten pozitív egyenleggel.

A 10 lejátszott meccs után Mr. Tutizós 1825 forinttal, míg Mr. Csodaleső 775 forinttal állt pozitívban, ami azt jelenti, hogy ha Mr. Tutizós lakásokat tett volna meg, akkor 3,6 lakással, míg Mr. Csodaleső pár új szobával gazdagodhatott volna. Azonban még 41 meccs várt rájuk a tornán.

Mr. Csodaleső a következő 17 meccsen elveszítette a nyereményét, ami olyan, mintha 17 lakást veszített volna el. Ebben az időszakban még nem voltak meg a biztos továbbjutók, így a második fordulóban sok döntetlen és biztonsági játékkal elért győzelem született.

A harmadik fordulóban a magyar válogatott számára kellemetlen eredmények is előfordultak, mint például a grúzok 8,5-szeres oddsos győzelme a portugálok felett, ami segített Csodalesőnek helyrebillenteni a kasszáját. A harmadik fordulóban 12 meccsből háromszor is a legkevésbé várt eredmény született, ami a csodalesőknek kedvezett.

A kieséses szakasz kezdetén a svájciak győzelme az olaszok ellen, és a törökök diadala az osztrákok ellen is jól fizetett, míg a szlovákok győzelme Anglia ellen Bellingham 95. perces ollózása miatt maradt el. A negyeddöntőkben már csak egyetlen csoda történt, a spanyolok döntetlenje a németek ellen.

Az Eb 51 meccséből összesen 8 alkalommal jött be a legszédületesebb eredmény, a legmagasabb oddsok átlaga 6,1 volt, de ezek nem valósultak meg. A legnagyobb bejött odds a szlovákok győzelme volt a belgák ellen a csoportkörben, hétszeres pénzért, míg Csodaleső remekül elsülő fogadásainak az átlaga csak 4,8 odds volt.

Mr. Tutizós jobban járt, az Eb-átlag 1,91 volt, és 51 meccsből 27 alkalommal a várt eredmény született meg. Így ő pozitívban zárt, 25 500 forint megmozgatása után 244 forinttal, ami az összegnek még az 1 százalékát sem éri el. Ha nagyobb tétben játszott volna, akár milliomos is lehetett volna az Eb végére.

Mr. Csodaleső viszont 25 500 forint megmozgatása után -7150 forinttal zárt, ami a tétek 28 százalékának elvesztését jelenti. Ha a szlovákok győzelme bejön Anglia ellen, akkor a vesztesége csupán -2275 forint lett volna, ami a megjátszott összeg tizede. Egy meglepetés eredmény, mint például egy döntetlen a cseh-török csoportmeccsen, még tovább csökkenthette volna a veszteségét.

Mr. Tutizós az első 30 meccsen nyerőben volt, majd egy mélyrepülés után az utolsó pillanatban tért vissza a pluszba. Csodaleső csak két meccs után állt pozitívban, a legrosszabb egyenlege -9 025 forint volt, amit a grúz-portugál meccs eredménye javított valamennyire.

A torna során az öngólok is jelentős szerepet játszottak, amelyek közül több is emlékezetes maradt. Az öngólok száma majdnem megdöntötte a 2020-as Eb-n beállított 11 gólos rekordot, végül 10 öngólnál megálltak a csapatok, plusz kettőt támadói gólként írtak be. Az öngólok között voltak szépek, pechesek és fontos helyzetben születettek is. Az öngólok rangsorában a győztes Samet Akaydin török védő lett, aki a Portugália elleni meccsen a torna legviccesebb öngólját szerezte, miközben a kamera majdnem lemaradt a jelenetről. Az öngólok rajongói így is elégedettek lehetnek, hiszen lesz mit visszanézniük a klubszezon indulásáig.