A Balatonon indul a nyár: Vitorlások, meleg víz és kulturális programok

Több száz vitorlás és katamarán foglalja el hamarosan a magyar tengert, miközben a strandokon lubickolók ezrei élvezhetik a melegedő vizet. A balatoni szezon ezen a héten éri el csúcspontját.

A siófoki obszervatórium vezetője a HírBalaton megkeresésére elmondta, hogy a Balatonnál kedden várható a legmagasabb hőmérséklet, akár 37-38 fok is lehet. A vasárnapi 27 fokos vízhőmérséklet után keddre akár 29 fokra is melegedhet a tó vize. Egy-egy esetlegesen kialakuló zivatar sem hoz tartós enyhülést a hőségben vagy a szárazságban.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani főosztálya folyamatosan ellenőrzi a természetes fürdővizek minőségét országszerte, és eredményeit egy online térképen teszi közzé, így a balatoni strandok állapotát is bárki leellenőrizheti.

A vízi élmények mellett a vitorlázás szerelmesei is izgalmas programokra számíthatnak. Közép-Európa legnagyobb hagyományos tókerülő vitorlásversenye, a 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj július 18-án startol Balatonfüreden. A versenyhez kapcsolódóan többnapos sportág-népszerűsítő rendezvénysorozatot tartanak, amelynek célja a vitorlázás és a balatoni vízitúrázás népszerűsítése minden korosztály számára.

A Kékszalag PORT kikötőben az érdeklődők megtekinthetik Érdi Mária és Vadnai Benjamin olimpiára készülő hajóosztályainak példányait, valamint szurkolói kártyát gyűjthetnek, és az olimpiák történetéről is tájékozódhatnak. A Balaton teremben vitorlástörténeti kiállítás tekinthető meg, és a kikötő hangárjában esténként Vitorlás Mozi várja a látogatókat, ahol a vitorlázáshoz kapcsolódó filmeket nézhetik meg.

A Kékszalagot megelőző estén pezsgős koccintásra hívják a résztvevőket és az érdeklődőket, ahol kötetlen beszélgetésre kerülhet sor a regattán indulókkal. A Bahart pedig különleges lehetőséget kínál a Jókai nosztalgiahajó fedélzetén, ahonnan megtekinthető a verseny rajtja július 18-án. A hajó Balatonfüred Hajóállomásról indul, és egy órán keresztül kínálja a verseny izgalmait és a balatoni panorámát.