A magyarok többsége idén nem nyaral

A magyar lakosság több mint kétharmada nem tervez idén nyaralni, és az idősebb korosztályok körében még alacsonyabb a nyaralni vágyók aránya – derült ki a Publicus Intézet felméréséből.

A felmérés szerint a megkérdezettek 69 százaléka mondta, hogy 2024-ben nem tervez legalább egyhetes egybefüggő nyaralást. Ezzel szemben csupán 29 százalék tervez vagy már volt nyaralni valahol. Az életkor előrehaladtával csökken a nyaralni vágyók száma: a 60 év felettieknek csak 15 százaléka, míg a fiataloknak 45 százaléka tervez elutazni.

Azok között, akik mégis nyaralni mennek, 55 százalék egy, 29 százalék kettő, 8 százalék három, 5 százalék pedig több utazást tervez az idei nyárra. Átlagosan 11 napot szánnak a pihenésre. A nyaralók 43 százaléka Magyarországon belül marad, 29 százalék külföldre utazik, míg 25 százalék mindkét lehetőséget kihasználja. Érdekesség, hogy a Tisza Párt szavazói közül 41 százalék tervez belföldi és külföldi nyaralást is, míg a Fidesz szavazóinak csak 17 százaléka, az ellenzéki pártok szavazóinak pedig 11 százaléka.

A nyaralni szándékozók költségvetése változó. A válaszadók 17 százaléka legfeljebb 100 ezer forintot, 24 százaléka 100-300 ezer forint közötti összeget, 18 százaléka 300 és 500 ezer forint közötti összeget, 9 százaléka pedig 500 ezer és 1 millió forint között tervez költeni a nyaralásra. Hat százalék ennél is többet szán erre a célra. A nyaralást tervezők 26 százaléka nem válaszolt a költségekkel kapcsolatos kérdésre. A válaszadók 47 százaléka szerint a nyári utazás nem jelent számukra jelentős anyagi megterhelést, 44 százalékuknak azonban hónapokon át kell spórolnia a nyaralás költségeire, és 1 százalékuk kölcsön vagy hitel felvételére szorul. A nyaralók 65 százaléka odafigyel a nyaralás alatt, hogy mennyit költ, 17 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy ilyenkor mindent megenged magának.