Lengyel ellenzéki politikus őrizetbe vétele

Lengyelországban őrizetbe vették Marcin Romanowski volt igazságügyi miniszterhelyettest, a Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselőjét korrupció gyanújával. A politikus mentelmi jogát a szejm függesztette fel, és a döntést követően hétfőn került sor az őrizetbe vételére egy házkutatás során.

Romanowski, aki a Szuverén Lengyelország politikusa és az előző kormányban miniszterhelyettes volt, az Igazságosság Alap ügyében került gyanúba. Összesen 11 bűntett elkövetésével vádolják, többek között „nagymértékű kárt okozó szervezett bűnözői csoportban való részvétellel”.

Az Igazságosság Alap kapcsán eddig 11 személy ellen fogalmaztak meg gyanút. A nyomozó szervek már március végén házkutatásokat végeztek, többek között Zbigniew Ziobro volt igazságügyi miniszternél is. Ebben az ügyben három személyt tartóztattak le, köztük két volt igazságügyi hivatalnokot és Michal Olszewski papot, aki egy szerzetes kongregáció tagja.

A Profeto alapítvány, amelyet Olszewski vezetett, 66 millió zlotyt (8,9 milliárd forint) kapott az Igazságosság Alapból egy varsói központ felépítésére, amely a bűncselekmények áldozatait szolgálta volna ki. A projekt finanszírozását azonban Donald Tusk jelenlegi kormánya leállította. Az ügyészség szerint a Profeto alapítvány nem felelt meg a pályázat formális feltételeinek, mégis nyert.

Az Igazságosság Alap forrásait a korábbi kormánypártok jelentős részben saját tetszésük szerint használták fel, például a nekik kedvező civil szervezetek támogatására. Emellett az alap több mint kétmilliárd forint értékben megvásárolta a Pegasus kémszoftvert, amelyre az ügyészség álláspontja szerint nem lett volna jogosultságuk.

Mateusz Morawiecki volt kormányfő az ellenzék megfélemlítésére irányuló politikai lépésként értékelte Romanowski őrizetbe vételét. Romanowski maga tagadja a vádakat, és politikai indíttatású gyanúsításnak tartja az ellene felhozott vádpontokat. Morawiecki szerint a képviselő már pénteken maga jelentkezett az ügyészségen, ahol akkor nem hallgatták ki, de "hatáskeltő módon kellett őrizetbe venni, ez undorító és szégyenletes".

Michal Olszewski és a két hivatalnok jelenleg is előzetes letartóztatásban van. A varsói szejm előtt múlt kedden mintegy 4,5 ezren tiltakoztak fogva tartásuk ellen. A tüntetés azzal is összefüggött, hogy július 1-én a Sieci konzervatív hetilap közzétette a lelkész vallomását, amely szerint letartóztatása után 60 órán át nem kapott ennivalót, és amikor inni kért, egy használt palackban hoztak neki csapvizet. Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke a múlt heti tüntetésen úgy ítélte meg, hogy a leírt bánásmód megfelel a kínzás Emberi Jogok Európai Bírósága szerinti meghatározásának. Az ABW azonban dezinformációnak nevezte a Sieci cikkét. A Szuverén Lengyelország párt az ENSZ kínzás elleni bizottságához, az Amnesty International és a Helsinki Bizottság szervezetekhez fordult a lelkész lehetséges bántalmazása miatt. A bánásmódot Andrzej Duda államfő is bírálta.

A decemberben hivatalba lépett Tusk-kormány elszánta magát, hogy felelősségre vonja az előző jobboldali kormánynak azokat a tagjait, akik szerinte törvénysértéseket követtek el. Romanowski és társai ellen a közpénzek pártérdekből történő elherdálása miatt indult eljárás. A Szuverén Lengyelország elnöke, Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszterként felügyelte az Igazságügyi Alapot, amelynek célja egyrészt a bűncselekmények áldozatainak támogatása volt, másrészt a büntetésüket letöltött volt elítéltek segítése, hogy visszailleszkedjenek a társadalomba. A közvetlen felelős Romanowski miniszterhelyettes volt. A két volt kormánypárt annak ellenére a volt miniszterhelyettes minden korábbi eljárását törvényesnek tartja, és alaptalan rágalmakról, puszta politikai bosszúról beszél, hogy egy volt minisztériumi főtisztviselő amolyan bűnbánó mafiózóként bizonyítékok tömegével állt elő arról, hogy mennyire szabálytalanok voltak a kiutalások.

Az ügyészség Lengyelországban a kormánynak alárendelve működik, de a vádiratok, ha ott elkészülnek, bíróság elé kerülnek. Nagy lecke lesz mindenkinek, hogy elegendőek-e a megfogalmazott gyanúk a volt politikusok jogerős elítéléséhez, vagyis hogy Romanowski és a többiek tényleg visszaéltek-e hatalmukkal.